fallback

Само 5% от българите ходят на курсове, свързани с хобитата им

Над 40% от датчаните повишават квалификацията си, свързана с дейностите, вършени през свободното време, сочат данни на Евростат

18:12 | 28.03.18 г.

Само 5% от българите се записват в курсове, за да подобрят уменията, свързани с хобитата им, става ясно от данни на Евростат за 2016 г. Страната ни обаче не е на последно място в ЕС - последните места заемат Унгария (1,8%) и Румъния (1,9%).

Представянето е далеч от данните за Дания - 41% от датчаните ходят на допълнителни курсове, за да бъдат по-добри в своите занимания в свободното си време. Страната значително изпреварва и средното ниво за ЕС - 11%.

Сред страните, в които хората искат да усъвършенстват хобитата си, са Финландия (20% ходят на курсове), Германия и Холандия (по 18%).

Участието в подобни курсове, които включват подобряването на уменията и квалификацията, е продиктувано от лични или социални причини, отбелязва Евростат. От статистиката е видно, че жените по-често се записват в такива курсове - 12%, спрямо 10% средно в ЕС.

Данните за България показват незначителна разлика - 5,1% от жените и 4,9% от мъжете. Желанието за участие в курсове, които подобряват умения, които обаче не са свързани с работата, не зависи и от това дали хората работят (5,2%) или са без работа (4,9%), е видно още от данните за страната ни.

Евростат посочва още, че хората с висше образование са по-склонни да се запишат на подобни курсове.

По отношение на възрастовите групи младежите на възраст между 19 и 24 години са по-чести клиенти на обучението за свободното време (16%). Макар и с повече свободно време хората на възраст над 65 години не се занимават с курсове - средно в ЕС само 8% от европейците в тази възрастова група повишават квалификацията в сферата на своите хобита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 04.09.22 г.
fallback