fallback

Индийците откриват икономическата мощ на цветята

Повечето жители на Кашмир по традиция преживяват от селско стопанство, но все повече сред тях продават земята си

16:32 | 06.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Веднага след като синът му завършва колеж, Гхулам Мохи-у-Дин Дар го моли да поеме семейния бизнес с цветя в Крал Шангри, близо до Шринагар, най-големия град на индийския щат Джаму и Кашмир.

„Знаех, че за него ще бъде загуба на време да търси работа в държавния или частния сектор," казва Дар, имайки предвид ограничените местни възможности за намиране на работа. Годините, през които е управлявал малкия си бизнес, са научили Дар, който напуска училище след 10-ти клас на около 16 години, че висшето образование на сина му може му помогне да постигне успех.  

Откакто Фаяз Ахмад започна да управлява компанията преди пет години, тя процъфтява, казва Дар в репортаж на Ройтерс, цитиран от БТА. 

„Често трябва да търси научни методи за отглеждане на цветя и пазарни тенденции на лаптопа си или на телефона. Това ни помага да спечелим оптимално от отглеждането на цветя," допълни той.

Докато хималайският регион се бори с безработицата и с поглъщането на големи части от селскостопанската земя от строителство, местните фермери са привлечени от възможността да отглеждат цвета.

Повечето жители на Кашмир по традиция преживяват от селско стопанство, но все повече сред тях продават земята си, оплаквайки се, че печелят прекалено малко от традиционните култури като ориз и царевица, заради малките парцели земя и слабата реколта.

От 2006 до 2016 година Кашмир е изгубил 53 000 хектара (130 966 акра) оризища, според щатското министерство на селското стопанство.

Правителствено проучване от януари определи равнището на безработица на 25 %, което е почти два пъти повече от националната безработица.

Докато изпраща работници към един от парниците си, Ахмад казва, че е доволен от живота си като предприемач. Той е наел 9 души във фермата си за цветя и им плаща годишна заплата от 400 000 рупии (6200 долара). Преди семейството е отглеждало цветя на малко парче земя, което сега вече е една четвърт акра.

Търсенето за сватби

Рубена Бегам, която отглежда цветя в централната кашмирска област Будгам, някога е мечтаела за държавна работа, а сега над 60 души работят за нея.

Тя има 15 парника, където отглежда цветя като лилиуми, гладиоли, гербери и карамфили, а неотдавна е взела под аредна 50 акра, за да отглежда български рози и лавандула.

Рязаният цвят от фермата й се взима от дистрибутори, които ги карат до големи градски центрове като Делхи, Мумбай и Хайдарабад , където има голямо търсене на цветя за религиозни фестивали, сватби и храмове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:26 | 04.09.22 г.
fallback