fallback

Италианското селце, което предлага по над 2100 долара на всеки нов жител

Програмата цели да стимулира възраждането на селските райони в Италия

12:33 | 10.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Италианско селце обещава евтин наем и сумата от 2170 долара на всеки, който се съгласи да се пренесе в него. Ходът има за цел да даде тласък на намаляващото население там, предава CNBC.

Кметът на Бормида Даниеле Галиано се надява, че инициативата ще вдъхне нов живот на планинското село, намиращо се в северозападната част на Италия. В момента в него живеят само 394 души.

Хората, които търсят очарованието на живота на село, са поканени да кандидатстват или по телефона, с писмо или лично. Приетите кандидати ще бъдат насочени към места с по-евтино настаняване чрез публичен търг в срок от 2 месеца, обяви кметът в публикация на уебсайта. Той не дава повече подробности за процеса на подбор.

Настаняването ще е с намаление и ще е по около 50 евро (54 долара) на месец. По-добрите алтернативи ще се предлагат по 120 евро на месец.

Останалите 2100 долара бонус за жителство могат да се очакват през 2018 г., след като „всички необходими процедури“ са извършени, коментира Галиано в отделна публикация във Facebook. Тя беше посрещната с голям интерес, с близо 200 коментара и предложения за отказване от бонуса в замяна на работа в селцето.

Самата програма е създадена през 2014 г. в опит за привличане на нови жители, така че да се увеличи населението. Оттогава жителите са се увеличили с четирима, но 54 души са напуснали.

През 50-те години населението на селото е било повече от два пъти спрямо сегашното, като е достигало 800 души. Постепенно обаче хората започват да се местят в по-големите градове, в търсене на по-добро образование и възможности за работа.

Бормида се намира в региона Лигурия, а най-близкият град е Генуа.

Схемата е една от множеството подобни в Италия, създадени тъй като страната се бори да възстанови своите селски райони.

Една трета от италианските села са в риск от обезлюдяване или от потенциално изчезване, сочи доклад на националната асоциация за околна среда Lagambiente.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
fallback