Бразилецът Цезар Пиментел, който е женен за варненка и живее в морския град, работи от осем години върху идеята си да направи бира с бразилски вкус, съобщава БТА.
Заедно с още двама българи създава питие, с което претендира, че е достигнал бразилските образци и че по аромат се доближава до белгийския ейл. Напитката е с тъмно-меден, червеникав цвят. Алкохолното съдържание на бирата е 7%.
Подобен вкус е все още непознат на българския пазар, обяснява младият производител и посочва откъде идва тази разлика.
Според него това се крие в употребата на много малц, който е по-специален и различен от местния, както и във влагането на много хмел, който пък е американски със специфичен цитрусов аромат.
Цезар Пиментел пояснява, че според бразилския вкус бирата трябва да е ароматна и добавя, че той се различава от конвенционалния вкус на местната бира. За да постигне тази цел, той използва качествени суровини.
По думите му продуктът, който се получава, е следствие на естествена ферментация, която продължава три месеца, преди напитката да бъде бутилирана. Това е ново пиво, което е и причината за все още слаб търговски интерес, споделя производителят.
Пивоварът обяснява за новата тенденция в Европа да се изграждат микропивоварни като форма на бирено занаятчийство.
Той даде пример с Италия, където по думите му вече има над 1000 микропивоварни. Днес тяхната продукция е позната като "италиански стил за бира", допълва той.
Според него свидетели сме на процеси, свързани с обособяването на бирено занаятчийство, мода, продуктово ориентирана към конкретна група потребители и вкус, нещо, което ще се случи и тук у нас.
Малката пивоварна във Варна е с капацитет 3000 литра. Според Цезар Пиментел това позволява да се осъществява строг контрол на качеството и на хигиената.
Когато говоря за нашата бира, обичам да използвам думата "сила" за нея, това е истината, казва Цезар Пиментел.