fallback

"Rogue One: История от Междузвездни войни" показа, че Disney е на прав път

Лентата оглави боксофиса в Северна Америка със своите 155 млн. долара, които събра само през дебютния си уикенд

11:29 | 19.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Rogue One: История от Междузвездни войни“ може да се похвали с втората най-добра премиера за декември в историята, което потвърди успеха на стратегията на Walt Disney за пускането на нови филми от поредицата и за представяне на нови герои в лентите, пише Bloomberg.

Новата продукция разказва история, чието действие се развива преди това от оригиналния филм от серията „Междузвездни войни“ от 1977 г. и събра 155 млн. долара от прожекциите в САЩ и Канада, твърди ComScore. Миналогодишният „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ държи рекорда за най-силен декемврийски дебют със своите 248 млн. долара.

С „Rogue One” Walt Disney тества способността си да разшири франчайза „Междузвездни войни“ отвъд трилогиите, създадени от Джордж Лукас, след придобиването на Lucasfilm за 4 млрд. долара.

Подобно на стратегията, която Disney успешно приложи с Marvel Entertainment, студиото създава цяла вселена от герои и истории, които могат да бъдат използвани за заснемането на нови филми. Въпросът за Disney ще бъде да накара феновете да влязат отново в киносалоните за поне още четири филма.

"Това беше много очакван уикенд“, коментира Пол Дергарабедиян, старши анализатор в ComScore. “С брандове като Pixar, Marvel и Lucasfilm Disney създава филми с високо качество, а данните показват, че феновете очевидно забелязват това“.

През този уикенд „Rogue One” събра 290,5 млн. долара в цял свят, обявиха от Disney. Филмът ще дебютира в Южна Корея на 28 декември и в Китай на 6 януари.

Студиото очакваше, че приходите на лентата в САЩ и Канада ще са между 140 и 150 млн. долара. Освен това прогнозира още между 130 и 150 млн. долара извън тези пазари.

Disney е планирала „Междузвездни войни: Епизод VIII” за декември 2017 г. и друг отделен филм за младия Хан Соло за май 2018 г. Епизод IX и друга лента също се очакват.

Някои анализатори имаха по-големи очаквания на „Rogue One”. Box Office Mojo очакваше, че дебютът в САЩ и Канада ще донесе 166 млн. долара, Hollywood Stock Exchange прогнозира същата сумата, докато BoxOfficePro.com заложи на 155 млн. долара.

„Rogue One” струва 200 млн. долара без рекламните разходи, твърдят от Box Office Mojo.

Този уикенд имаше само още една нова премиера във всички кина. Става дума за филма на Warner Bros. “Косвена красота“, в който участват Уил Смит и Хелън Милър. Лентата се класира на четвърто място, след като събра 7 млн. долара. Това се оказа под прогнозата на Hollywood Stock Exchange за 10,9 млн. долара.

Втора в боксофиса в САЩ и Канада остана анимацията на Walt Disney “Смелата Ваяна“, която генерира 11,7 млн. долара. Веднага след нея се нареди „Коледно парти“ със своите 8,4 млн. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 09.09.22 г.
fallback