fallback

Английската висша лига сключи договор за излъчване в Китай за 650 млн. долара

Споразумението обхваща тригодишен период

13:30 | 18.11.16 г.

Английската висша лига е спечелила от спортния бум в Китай, като е подписала тригодишен договор за излъчване по китайска телевизия. Споразумението е на стойност над 650 млн. долара, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Сделката е сключена с PPTV, подразделение на Suning Holdings, компанията, която придоби мажоритарен дял в италианския футболен отбор Inter Milan през юни, допълва източник, пожелал да остане анонимен.

Стойността на споразумението е около 12 пъти по-голяма от тази на сегашното споразумение за телевизионни права в Китай. Новото стартира от сезон 2019-2020 г., разкрива източникът на агенцията.

Представители на Висшата лига отказват да коментират, а PPTV не е отговорила на запитване за коментар. Suning също не е отговорила на запитване от журналисти.

Това вероятно е най-големият договор в чужбина за Висшата лига и следва бума на разходите, свързани с футбол, в Китай. Страната следва желанието на президента Си Дзинпин за изграждането на икономика около футбола.

"Това, което имаме в момента в Китай и нямахме преди три години, е огромната конкуренция за спортни предавания, която води до покачване на цените“, коментира Марк Дрейер, базиран в Пекин основател на уебсайта China Sports Insider. “Въпреки че сумата е по-малка от правата, които се плащат във Великобритания и САЩ, не е ясно дали китайските потребители ще плащат, за да гледат достатъчно и тези инвестиции да бъдат върнати“, допълва той.

Висшата лига реши да започне продажбата на права години преди изтичането на текущата сделка в Китай със Super Sport Media Group. Сега действащото споразумение е на стойност малко под 18 млрд. долара годишно и беше сключено, когато от лигата решиха да заложат на гледаемостта, а не толкова на генерирането на печалба в Китай.

Шестгодишното споразумение от 2012 г. беше подписано след тригодишен договор с оператор на платена телевизия, който обяви, че част от мачовете са привлекли по под 1 000 зрители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
fallback