IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на последно място по музикални продажби на глава на населението в ЕС

В същото време страната се нарежда на едно от челните места по процент загуби от музикално пиратство

08:32 | 27.05.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България е на последно място по музикални продажби на глава на населението сред 19 страни членки на Европейския съюз, сочи нов доклад на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). Според доклада продажбите на глава на населението в страната през 2014 г. са били около... нула евро.

На първо място по този показател е Великобритания, където продажбите (както в дигитален, така и във физически формат) са възлизали на над 25 евро на човек. Те отчитат сериозен ръст спрямо 2005 г., когато са били под 15 евро.

Според доклада музикалните продажби на глава на населението в 19-те страни от ЕС са спаднали с една трета за девет години – от 12 евро през 2005 г. до 8 евро през 2014 г.

Макар че България е на последно място и от гледна точка на размера на загубите от продажба на музика – 74 хил. евро, ако разгледаме пропуснатите ползи в процентно отношение спрямо общите продажби страната се нарежда на 5-то място със 7%.

За сравнение, средният процент на загубите от пиратство за Европа е 5,2%, като най-нисък е в Унгария – едва 3,5%. Най-висок пък е процентът в Испания – 8,2%. Като размер на сумата Великобритания води в класацията със загуби за 48 млн. евро. Според изчисленията общо страните са изгубили 336 млн. евро заради музикално пиратство.

От тази сума 170 млн. евро са от продажба на музика, а останалата е от свързани загуби, например стоки или услуги от доставчици. Тъй като музикалното пиратство е незаконно, то естествено няма как да се облага с данъци, което означава, че държавните приходи също понасят удар от около 63 млн. евро.

В случай че финансовите данни са твърде абстрактни, за да предизвикат вина, EUIPO разглежда и влиянието на пиратството върху заетостта. Според доклада през 2014 г. около 2155 работни места за били загубени заради пиратството. Авторите на доклада отбелязват, че проектът „се опитва да хвърли светлина върху феномен, който в същността си не може директно да се наблюдава“.

Имайки предвид факта, че EUIPO има голям опит с оценките на ефектите от фалшифицирането обаче, пише Quartz, може да имамe доверие в разкритията – макар че те си противоречат с други твърдения, че пиратството всъщност е добро за музикалния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Trustcrusher
преди 8 години
Струва ми се, че има сериозен пропуск в статията - не се уточнява за кого са загубите. А те са само и единствено за музикалните компании, по простата причина, че хората правещи музика охлаждат супата устно. Преди няколко години имаше една изключително смешна кампания за авторските права и някакви местни "звезди" обясняваха по телевизията как те лично "губели милиони левове" заради пиратството. "Хахахаха" е всичко, което мога да им кажа. Стандартният договор на изпълнител с музикална компания (не само в БГ) казва, че на музикантът се полагат между 10 и 15% от нетната печалба от продажбите. Пак повтарям - от нетната печалба. За да прескочим изчисленията, 10-15% от нетната печалба от един диск с музика е около и най-често по-малко от 1 лв. Ако става дума за група от изпълнители, те си разделят тази по-малка от 1 лв. сума помежду си. За БГ-пазара на музика 5-10 хил. продадени копия са грандиозен успех, така че смятам всеки може да си сметне колко точно "милиони левове" са загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Now look at them yo-yo's that's the way you do itYou play the guitar on the MTVThat ain't workin' that's the way you do itMoney for nothin' and chicks for free....See the little faggot with the earring and the makeupYeah buddy that's his own hairThat little faggot got his own jet airplaneThat little faggot he's a millionaireWe gotta install microwave ovensCustom kitchens deliveriesWe gotta move these refrigeratorsWe gotta move these colour TV'sI shoulda learned to play the guitarI shoulda learned to play them drums.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още