fallback

Графика на деня: Как най-богатите хора в света са натрупали богатствата си?

Оказва се, че повечето богаташи в света са получили парите си от наследство

20:48 | 29.10.15 г. 24

Ако погледнем статистиките, ще видим, че броят на страните, в които най-богатите хора са спечелили сами парите си, е почти равен на този на страните, в които богаташите са наследили финансите си от мама и татко, коментира MarketWatch.

Това е заключението от графика, публикувана от Раул Аморос в сайта HowMuch.net. Като цяло разбивката показва, че 52% от най-богатите хора във всяка страна са били родени "със сребърна лъжичка". Останалите са успели сами да натрупат богатствата си.

Трябва да се отбележи, че спечелилите сами парите си са по-богати от останалите, като средно състоянието им е с 58% повече от това на заможните наследници. Трима от най-богатите мъже в света – американецът Бил Гейтс, испанецът Амансио Ортега и мексиканецът Карлос Слим, спадат към категорията на милиардерите, спечелили сами парите си, но са далеч по-богати от най-големия бенефициент на семейни богатства – наследницата на L’Oréal Лилиан Бетанкур във Франция.

„Човек може да си помисли, че всички най-богати сред богатите са родени с парите си“, пише Аморос. „В крайна сметка самосъздалият се богаташ ще трябва да натрупа богатството си толкова бързо, че в рамките на едно поколение да надмине парите на семейство, което събира парите си от поколения насам“.

Томас Пикети е сред тези, за които може да се направи подобно предположение. Френският икономист пише в бестселъра си по темата, че „е почти неизбежно наследеното богатство да доминира над богатството, натрупано от цял живот труд“.

Това обаче явно не е така, поне на върха на класацията. Forbes твърди, че 70% от най-богатите американци са спечелили сами състоянието си. Нещо повече, списанието посочва, че богатството в САЩ всъщност става все по-меритократично, като под половината от включените във Forbes 400 през 1984 г. са натрупали сами финансите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
fallback