fallback

Графика на деня: В градовете или селата са по-щастливи европейците?

Хората в Северна Европа предпочитат селските райони, докато тези на юг са по-щастливи в градовете

14:39 | 15.06.15 г. 3

Стереотипите за по-трудолюбивия север срещу по-мързеливия юг в Европа съществуват от векове насам, но особено много се засилиха с настъпването на финансовата криза на континента. По-силните страни кредиторки на север бяха натоварени със спасяването на потъналите в дългове държави на юг (макар и все пак да има изключение от правилото).

Различията в икономическото развитие на Европа се отразяват и на щастието на населението й, коментира онлайн изданието Quartz. Проучване на Евростат сочи, че в повечето случаи гражданите на Северна и Централна Европа са „по-доволни като цяло от живота“ в сравнение с тези на юг и на изток. По десетобалната скала страни като Дания, Швеция, Швейцария и други оценяват щастието си с осмица, докато места като България (4,8), Португалия и Гърция (и двете с по 6,2) са доста по-тъжни.

В рамките на държавите също се наблюдава интересно разделение: жителите на градовете срещу тези на селата. Изглежда хората на север като цяло предпочитат да живеят в по-селските райони, докато тези на юг са по-щастливи, ако живеят в градовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 12.09.22 г.
fallback