fallback

Съдят Christie's за продажбата на розов диамант

Наследниците на италиански сенатор твърдят, че скъпоценният камък е тяхна собственост

10:37 | 21.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Наследниците на италиански сенатор съдят Christie’s International за продажбата на рядък диамант, оценяван на повече от 40 млн. долара и твърдят, че той е бил откраднат, пише Bloomberg.

Аукционната къща не успя да разкрие чия собственост е “Princie Diamond” преди да го продаде на търг през 2013 г., посочват наследниците на сенатор Ренато Анджиолило в жалбата си.

Christie’s отхвърли обвинението, посочвайки, че семейството се бори за наследството и това е причината да заведе делото.

Диамантът е 34,65 карата и е добит преди 300 години в Индия. Той е кръстен на принц и е може би най-известният розов диамант в света, разкрива още жалбата.

Спорът за собствеността започна след като втората съпруга на Анджиолило почина през 2009 г. След случилото се наследниците на сенатора молят сина му да върне диаманта и други скъпоценни камъни, но получават отговор, че тя не притежава никакви скъпоценности.

В резултат от това наследниците започват да издирват липсващите камъни, а италианските власти стартират наказателно разследване. В началото на април 2013 г. наследниците научават, че Christie’s планира да продаде Prince Diamond по-късно същия месец.

Те твърдят, че са се свързали с аукционната къща и са помолили за разследване на произхода на диаманта. Christie’s отказва да го направи, посочвайки, че собствеността на диаманта е правилно прехвърлена съгласно швейцарското законодателство, затова продажбата можело да бъде осъществена.

Christie’s направи изявление, в което посочва, че делото е свързано с “дългогодишния спор за наследството, воден от членовете на италианската фамилия”.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
fallback