Кризата е по-опустошителна за производителите на пармезан, отколкото земетресението, съсипало региона, в който се произвежда традиционно това емблематично италианско сирене. Това заявиха в четвъртък в Болоня представители на сектора, съобщава AFP, цитирана от БТА.
Цената, която получават производителите на Parmigiano-Reggiano, прословутото сирене с контролиран произход, е спаднала с 20% миналата година, като през януари 2014 г. то е струвало 9,12 евро, а в края на декември - 7,31 евро, сочат данни на италианската асоциация на селскостопанските производители Coldiretti.
Тази ситуация излага на риск сектора, който има оборот от около четири млрд. евро, ако се вземе предвид и сиренето Grana padano, което е близко до пармезана, заяви организацията.
Производителите на пармезан, чийто традиционен район на производство е областта Емилия - Романя, между Парма и Болоня, са недоволни и от конкуренцията на сиренето, имитиращо пармезан. На демонстрация в Болоня в четвъртък бяха показани и някои от тези фалшиви сирена.
През 2014 година за първи път производството на сирене, имитиращо пармезан, едно от най-копираните сирена в света, е изпреварило производството на истинския пармезан, заявиха от Coldiretti.
Според асоциацията производството на фалшиво сирене пармезан миналата година е надхвърлило 300 000 тона, главно в САЩ, спрямо 295 000 тона, произведени в Италия.
През януари 2012 г. силно земетресение засегна района на производство на Parmigiano-Reggiano. То нанесе сериозни щети на производствените помещения.
Сиренето Parmigiano-Reggiano е защитено на европейско равнище благодарение на названието по контролирано място на произход.