fallback

Икономическите проблеми в Русия не се отразяват на боксофиса в страната

2014 г. беше рекордна за кината в Русия въпреки спада в рублата и инфлацията

16:33 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нито политическото напрежение със САЩ, нито спада на рублата и задаващата се рецесия се отразяват негативно на търсенето на холивудски филми сред руснаците, пише Bloomberg.

Боксофисът в страната отчете рекорд през миналата година, отбелязвайки скок с 4,6% до 46,3 млрд. рубли (1,26 млрд. долара) според Booker's Bulletin.

Продълженията на „Хобит“ и „Трансформърс“, както и „Господарска на злото“ и „Пазители на Галактиката“ станаха най-печелившите филми на годината, като всеки от тях е събрал по над 1,3 млрд. рубли.

„Трябва да си почивам, въпреки че сега имам по-малко пари заради инфлацията“, коментира Валерия Атанова, 23-годишна жена от Москва, която ходи на кино поне веднъж месечно. „Всичко, което чувам по телевизията и виждам във Facebook е за спада на рублата, Украйна, Путин. Филми като „Интерстелар“ или „Пингвините от Мадагаскар“ ми помагат да се откъсна от това“.

През ноември руската икономика се сви за първи път от пет години насам, а поскъпването на петрола, усложнените отношения със САЩ и европейските санкции усложниха допълнително ситуацията.

Рублата спадна с 46% спрямо долара миналата година, а това доведе до най-високата инфлация в страната от 2009 г. насам. И все пак средните цени на билетите за кино са нараснали само с 4,1% през 2014 г., което е под нивото на инфлацията.

Холивудските компании пък имат местни офиси и работят в рубли, тъй като събират приходи от руските собственици на киносалони.

„Руските потребители обичат големи, скъпи блокбъстъри със специални ефекти. Но най-важното е добрият сценарий, страхотната история, добрата актьорска игра и режисурата“, коментира американският предприемач Пол Хет, който през август трябва да отвори най-голямото кино в Русия.

Същевременно руското правителство се бори в посока по-малка зависимост от Холивуд и повече местни филми в кината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 02.09.22 г.
fallback