fallback

"Бърдмен" и "Гранд хотел Будапеща" - най-големите претенденти за "Оскар"

И двата филма имат по девет номинации

18:02 | 15.01.15 г.

"Бърдмен“ и „Гранд хотел Будапеща“ поведоха в надпреварата за тазгодишните награди „Оскар“. И двата филма се сдобиха с по девет номинации, пише BBC.

„Игра на кодове“, „Юношество“ и „Американски снайперист“ пък са номинирани в по няколко категории всеки.

За британските актьори Бенедикт Къмбърбач, Еди Редмейн, Розамунд Пайк, Фелиси Джоунс и Кийра Найтли новините се оказаха добри, защото всички те са номинирани.

В категорията „Най-добър актьор“ срещу Къмбърбач и Редмейн ще се изправят Стийв Карел, Брадли Купър и Майкъл Кийтън.

Къмбърбач, който играе Алън Тюринг в лентата „Игра на кодове“, заяви, че е развълнуван от полученото признание.

Това е третата поредна номинация за „Оскар“ на Брадли Купър, който тази година заслужи признанието за ролята си в „Американски снайперист“ на Клинт Ийстууд. Той е първият актьор, който постига това след Ръсел Кроу, който беше номиниран за „Вътрешен човек“, „Гладиатор“ и „Красив ум“.

Мерил Стрийп е номинирана за 19-и път за „Оскар“ и подобри личния си рекорд. Този път тя ще се бори в категорията за поддържаща актриса за ролята си във „Вдън горите“ заедно с Кийра Найтли, Патриша Аркет, Лаура Дерн и Ема Стоун.

Освен Фелиси Джоунс и Розамунд Пайк в категорията „Най-добра актриса“ ще се борят и Рийз Уидърспуун, Марион Котиар, които са носителки на „Оскар“, както и Джулиан Мур, която наскоро получи „Златен глобус“.

За „Най-добър филм“ тази година ще се състезават „Американски снайперист“, „Игра на кодове“, „Бърдмен“, „Юношество“, „Селма“, „Гранд хотел Будапеща“, „Теория на всичко“ и „Камшичен удар“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
fallback