fallback

"Българска рапсодия" ще се бори за "Оскар"

Филмът е копродукция на България и Израел

14:12 | 05.09.14 г.

Статуетка "Оскар". Снимка: архив Ройтерс

"Българска рапсодия" на Иван Ничев, копродукция на България и Израел, е българският кандидат за номинациите за "Оскар" за чуждоезичен филм. Това съобщиха от Националния съвет за кино (НСК), цитирани от БТА.

Пликовете с предложенията на всеки от членовете на съвета бяха отворени пред журналисти от съпредседателя на НСК Иван Георгиев - Гец на специално заседание в Националния филмов център за определянето на българската кандидатура за номинациите за наградата на Американската филмова академия.

Дванадесетте членове на НСК могат да дават до три предложения, като поставените на първо, второ и трето място филми получават съответно по 3, 2 и 1 точки. Печели филмът, събрал най-много точки. Член на НСК, който има филм в конкурса, не дава предложения, т.е. не участва в гласуването. В случая това е режисьорът Иван Ничев.

"Българска рапсодия" получи 23 точки, "Виктория" на Майя Виткова - 12 точки, "Отчуждение" на Милко Лазаров - 7 точки, "Вила "Роза" на Мартин Макариев - 1 точка.

Останалите заглавия, които отговарят на условията за номинация - да са имали търговско разпространение до 1 октомври, са "Живи легенди" на Ники Илиев и "Шестият ден" на Владислав Радев.

"Българска рапсодия" и "Виктория" имат договори за показ на голям екран между 19 и 25 септември, съобщи директорът на НФЦ Георги Чолаков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 31.08.22 г.
fallback