Закуската се превърна в новия фронт на битката за здравословен начин на живот, удобство, но и начин за извличане на печалба от американската диета.
Жадни за растеж в други категории с храни, компании като Yum Brands, Burger Kind и Kellogg са решени да променят начина, по който американците започват деня си. Но въпреки че потребителите се отдръпват от зърнените закуски, за да експериментират с по-богати на протеини храни, навиците си остават утвърдени – повечето хора в САЩ все още ядат закуска у дома, а сутрешната им рутина е по-силна от тази през останалата част от деня, пише в свой анализ The Wall Street Journal.
“Хората са притиснати от времето сутрин и знаят къде точно отиват, и това не се променя особено“, твърди Алекс Маседо, президент на Burger King за Северна Америка. Веригата претендира, че получава 2,8% от всичките 47 млрд. долара, които потребителите в САЩ харчат всяка година за бърза закуска, твърди брокерската компания Stanford C. Bernstein & Co. През тази година Burger King добави бургери към сутрешното си меню в опит да стимулира продажбите.
Много вериги и ресторанти за бързо хранене съзират възможностите, свързани със закуската. От клиентите, които ядат навън поне два пъти седмично, 30 на сто твърдят, че закусват извън дома си, 40% - че обядват, а 50% - излизат за вечеря, посочват от Bernstein.
Нещо повече, закуската обикновено е по-изгодна, твърдят от ресторантите, защото съставките не са толкова скъпи. Bernstein изчислява, че 25% от приходите на McDonald's за миналата година и 40% от нейната печалба преди облагането с данъци се дължат именно на закуски.
И все пак вече утвърдените стандарти в американските сутрини оставят малко възможности за промени. Спокойният сценарий от миналото – отпиването от чаша портокалов сок, докато се преглежда вестника, отстъпи място на средно 12-минутна закуска, посочва Хари Балзър, анализатор от NPD Group. Това е около половината от времето, което хората отделят за обяд (28 минути) или вечеря (24 минути).
Социалните промени доведоха до нова нагласа към сутрешното хранене, свързана с по-малкото време. Повечето майки на малки деца работят, което оказва допълнителен натиск върху семействата за приготвянето на закуската, преди да откарат децата на училище и да отидат на работа.
От своя страна подразделението на Yum Brands – Taco Bell, се опитва да примами потребителите да си създадат нови навици. Веригата предлага нови елементи в менюто, които съответстват на идентичността на марката. Веригата заложи на нова тако вафла през март, с която пусна първото си национално сутрешно меню.
Когато Yum представи тримесечните си резултати през миналата седмица, главният изпълнителен директор на компанията Дейвид Новак заяви, че закуската вече носи печалби и той очаква бизнесът със закуски да добави между 70 и 120 хил. долара към годишните продажби на всеки ресторант.