fallback

Изпълнителните директори на Острова печелят 180 пъти повече от работниците

През 2013 г. средното възнаграждение на шеф на компания от състава на индекса FTSE 100 е нараснало до 4,7 млн. лири

13:25 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател

Заплащането на изпълнителните директори във Великобритания е 180 пъти по-голямо от това на работниците. То е нараснало значително от 90-те години на ХIХ век, когато е било 60 пъти по-голямо от това на средностатистическия работник, сочи изследване, цитирано от ВВС.

Според организацията High Pay Centre акционерите все още подкрепят по-високото заплащане на изпълнителните директори въпреки новите правомощия, с които могат да отказват, когато се гласуват по-високите възнаграждения на годишните общи събрания.

През 2013 г. средното възнаграждение на главен изпълнителен директор на компания от състава на борсовия индекс FTSE 100, е нараснало от 4,1 млн. лири до 4,7 млн. лири.

Според авторите на изследването правителството трябва да предприеме действия, за да свие разликата между заплащането на шефовете и работниците. През октомври влязоха в сила нови правила, с които акционерите на листнатите компании могат да отхвърлят предложенията за размера на възнагражденията на директорите.

Сега са нужни повече от 50% от гласовете на акционерите, за да бъде приета промяна в политиката по възнагражденията на дадена компания, пише още ВВС.

Според въведената от британския министър на търговията Винс Кейбъл промяна тя ще предостави „по-ясна връзка между заплащането и представянето“. Според High Pay Centre без допълнителни действия доверието към компаниите ще бъде разрушено заради възприятието, че директорският „елит“ извлича всички ползи от икономическия растеж.

Миналата седмица 52% от акционерите на модния концерн Burberry не подкрепиха промяна в политиката по възнагражденията – рядък ход, с който се противопоставиха на високите работни заплати. Рядък, защото негодуващите акционери отново имат мнозинство, а това се е случвало само шест пъти от 2000 г. насам.

Един от последните примери дава застрахователният гигант Aviva. През 2012 г. инвеститорите гласуваха против размера на възнаграждението за тогавашния изпълнителен директор Андрю Мос. След като предложението не бе прието, той напусна компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 10.09.22 г.
fallback