fallback

Октоберфест идва по-рано тази година

По време на Световното първенство по футбол продажбите на бира в Германия са достигнали рекордни нива

12:59 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Успешното представяне на немския национален отбор по футбол на Световното първенство в Бразилия се отразява изключително добре на пивоварната индустрия в страната, пише Bloomberg.

Продажбите на бира на базирания в Мюнхен производител Paulaner Brauerei GmbH се изстреляха до рекордни нива, задминавайки с 9% тези от 2006 г., когато Германия беше домакин на Мондиала, каза изпълнителният директор на компанията Роланд Тобиас.

„Засега лятото се оказва много добро за бизнеса ни и очакваме тенденцията да продължи. Ако Германия спечели първенството ще има невероятни празненства“, коментира той.

Германия се класира за финала след разгроми с историческото 7:1 над петкратния световен шампион и домакин на тазгодишния форум Бразилия. Мачът между двата отбора се превърна в най-обсъжданото спортно събитие в Туитър, като същевременно счупи рекорда за най-голям зрителски интерес в Германия.

Петчасовата разлика между Рио де Жанейро и Бавария също се оказва благоприятна за бизнеса на Paulaner, тъй като повечето мачове се падат във вечерните часове в Германия, което помага за увеличаването на продажбите, посочва Тобиас. „Хората излизат навън, защото искат да се забавляват, дори и тези, които не гледат футбол, а това е по-лесно вечерта“, каза той.

Пивоварните обаче не са единствените, които печелят от Световното по футбол. Немската химическа индустрия също може да се окаже облагодетелствана, смята изпълнителният директор на фармацевтичната и химическа компания Merck Карл Лудвиг Клай. Въпреки че ефектът в този сектор не може да бъде измерен, съществува емоционален ефект, който кара хората да купуват повече, отбеляза той, като напомни, че химични съставки се използват при изработването на дрехи, футболни обувки и за направата на официалната топка на Световното първенство в Бразилия „Бразука“ на Adidas.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
fallback