IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София е 172-ра в света по разходи за живот за чужденци

Най-скъпият град в света за чуждите работници и служители остава столицата на Ангола Луанда

11:10 | 10.07.14 г. 16
София е 172-ра в света по разходи за живот за чужденци

София е класирана на 172-ро място от 211 града, включени в класацията на консултантската компания Mercer за разходите за живот за чужденци.

Класацията се подготвя, за да подпомогне международните компании и правителствата да определят компенсациите за своите работници и служители чужденци. Ню Йорк се използва като базов град и всички останали градове се сравняват спрямо него. Валутните курсове са измервани спрямо долара, допълват от консултантската компания.

За втора поредна година столицата на Луанда – Ангола, оглавява класацията като най-скъп град за чужденците, въпреки че градът не е особено богат. Втората позиция е за Нджамена (Чад), а третата – за Хонконг.

Топ 10 се допълва от Сингапур, Цюрих, Женева, Токио, Берн, Москва и Шанхай. Лондон е на 12-то място, Ню Йорк – на 16-то, Сидни – на 26-то, Париж – на 27-мо, Рим – на 31-во, последван от Виена, Мюнхен – на 55-то, Атина – на 78-мо.

От европейските градове, включени в класацията, с по-ниско класиране от София са само Белград – 184-то място, Сараево – 188-то място, Тирана – 199-то място, Минск – 191-во място, Скопие – 193-то място.

В дъното на класацията (най-евтините градове за чужденците) са Карачи (Пакистан), Уиндхук (Намибия), Бишкек (Киргизстан), Исламабад (Пакистан), Манагуа (Никарагуа), Кейптаун (ЮАР), Ла Пас (Боливия), Йоханесбург (ЮАР), Тунис и Блантайър (Малави).

От Mercer посочват, че най-скъпи за чужденците са градовете в Африка, Европа и Азия заради колебанията на валутните курсове и влиянието на инфлацията върху цените на стоките и услугите.

„Класирането в много региони е повлияно от последните световни събития, включително икономически и политически катаклизми, довели до колебанията на валутните курсове, инфлацията, както и нестабилността на цените за настаняване“, коментира Ед Ханибал, партньор в Mercer.

Той пояснява, че Луанда и Нджамена не са никак богати градове, но цените са изключително високи заради оскъпяването на вноса. В допълнение има затруднения с намирането на сигурно място за настаняване на чуждите работници и служители.

CNBC подчертава, че Ангола внася около три четвърти от стоките, които консумира. Отделно петролният бум в страната подсилва притока на чуждестранни работници, което допълнително подкрепя увеличаването на цените.

Същевременно страната приключи продължилата 27 години гражданска война през 2002 г. и още не се е възстановила от опустошенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
Longin
преди 10 години
малък пазар, неразвита конкуренция, консервативно-пасивни хора които не подкрепят промените - а "държавата" да се погрижи за това и онова, и чакат Прехода и Хубавите Плодове от Западния модел да им се случат от само себе си и възприемат гласуването само като право.. избор от меню един види все пак нещата са се променили доста за последните 10-15 г - тогава разликите не бяха с 40%, ами с 3-4 пъти - и дрехи, и макбуци, а пазара за апартаменити, коли, мебели, техника, т.н. бяха просто фракция от сегашните... особенно пък извън София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
За съжаление в България вече почти стоки са изключително скъпи дори и в абсолютно отношение, не само в относително. Лично съм се убедил, че цените на облеклото Лондон са цели 2 пъти по-ниски от цените в София и то в абсолютна стойност, а не в относителна. Едни и същи обувки тук струват към 230 лева, а в Лондон 40 паунда. Един нов Macbook в магазин на Витошка струва с цели 40% по-скъпо същата машина в Западен Лондон в абсолютно отношение. Как е възможно това??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 10 години
България в относителни стойности е с доста надути цени. Стар факт. Това е от липсата на пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
У нас се наду най-големия имотен балон, който някоя страна някога е виждала в цялата си история. В % отношение нашият имотен балон е много по-раздут дори от този в Япония през 80-те години. Нито една страна не може да се "похвали", че имотите в нея са поскъпнали около 20 ПЪТИ и то само за 8 години. В годините между 2004-2008 целите на апартаментите в София и Варна се удвояваха на почти всяка година. Спрямо нашия ръст, сегашното поскъпване на имотите в Лондон от 15 % на годишна база изглежда направо смехотворно. Спрямо локалната покупателна способност във Манастирски Ливади цените са по-високи от тези в Западен Лондон и Манхатън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
V.At.
преди 10 години
До 1.Разходите за живот в София, са 2 пъти по-големи от разходите за живот в Чепеларе. Ако обаче се сравни с покупателното способност при доходи може би е обратното.За съжаление статистиката само констатира факта а правилното решение е резултат на дългогодишна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
А как сме с разходите за живот за българи, които са много по-важни от тези за чужденци. Всъщност ако се отчетат тези разходи или т.н локална покупателна способност жителите на Лондон имат цели 250% по-висока локална покупателна способност от София, тези на Цюрих и Женева близо 480% по-висока. По този показател най-скъпите градове в Европа са Москва, Белград и София. В момента даже излиза, че наемите в София са по-високи от тези в Токио спрямо покупателната способност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още