IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София е 172-ра в света по разходи за живот за чужденци

Най-скъпият град в света за чуждите работници и служители остава столицата на Ангола Луанда

11:10 | 10.07.14 г. 16
София е 172-ра в света по разходи за живот за чужденци

София е класирана на 172-ро място от 211 града, включени в класацията на консултантската компания Mercer за разходите за живот за чужденци.

Класацията се подготвя, за да подпомогне международните компании и правителствата да определят компенсациите за своите работници и служители чужденци. Ню Йорк се използва като базов град и всички останали градове се сравняват спрямо него. Валутните курсове са измервани спрямо долара, допълват от консултантската компания.

За втора поредна година столицата на Луанда – Ангола, оглавява класацията като най-скъп град за чужденците, въпреки че градът не е особено богат. Втората позиция е за Нджамена (Чад), а третата – за Хонконг.

Топ 10 се допълва от Сингапур, Цюрих, Женева, Токио, Берн, Москва и Шанхай. Лондон е на 12-то място, Ню Йорк – на 16-то, Сидни – на 26-то, Париж – на 27-мо, Рим – на 31-во, последван от Виена, Мюнхен – на 55-то, Атина – на 78-мо.

От европейските градове, включени в класацията, с по-ниско класиране от София са само Белград – 184-то място, Сараево – 188-то място, Тирана – 199-то място, Минск – 191-во място, Скопие – 193-то място.

В дъното на класацията (най-евтините градове за чужденците) са Карачи (Пакистан), Уиндхук (Намибия), Бишкек (Киргизстан), Исламабад (Пакистан), Манагуа (Никарагуа), Кейптаун (ЮАР), Ла Пас (Боливия), Йоханесбург (ЮАР), Тунис и Блантайър (Малави).

От Mercer посочват, че най-скъпи за чужденците са градовете в Африка, Европа и Азия заради колебанията на валутните курсове и влиянието на инфлацията върху цените на стоките и услугите.

„Класирането в много региони е повлияно от последните световни събития, включително икономически и политически катаклизми, довели до колебанията на валутните курсове, инфлацията, както и нестабилността на цените за настаняване“, коментира Ед Ханибал, партньор в Mercer.

Той пояснява, че Луанда и Нджамена не са никак богати градове, но цените са изключително високи заради оскъпяването на вноса. В допълнение има затруднения с намирането на сигурно място за настаняване на чуждите работници и служители.

CNBC подчертава, че Ангола внася около три четвърти от стоките, които консумира. Отделно петролният бум в страната подсилва притока на чуждестранни работници, което допълнително подкрепя увеличаването на цените.

Същевременно страната приключи продължилата 27 години гражданска война през 2002 г. и още не се е възстановила от опустошенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Най-важно е предназначението, а не мястото. Индустриалните зони в градовете ни ще изчезнат в близко бъдеще, просто защото броят на работниците ще с свие наполовина до 30-на години. Такова животно "индустриална зона" изобщо няма да съществува. Няма никакви апетитни места в никой от нашите градове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 10 години
не съм коментирал предназначението. важно е мястото. при всички случаи места из големите градове са апетитни, ако щеш и в индустриалните зони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Какво предназначение ще имат тези земи/имоти? Покупката без определено предназначение е 100 % безсмислена.Ние сме единствената нация, която има традиция да купува имот, който да бъде държан празен. У нас е безсмислено да купиш holiday home както правят британците в Испания, защото изобщо нямаш гаранции, че ще завариш нещо останало от него, ако го оставиш без надзор за повече от година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Както ти каза, цените ще падат сигурно доста. Няма как да има вакум, при подходящи цени ще бъде изкупено. И това не ми е мечта, защото ще е продадено на безценица, и без печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Мечтите са безплатни приятелю. Ако си мислиш, че има желаещи, да купуват у нас и единтсвеното нещо, което ги спира е правителството, жестоко си се излъгал. Българските имоти не стават изобщо за живот и никой нормален от Западна Европа няма да дойде да живее в мизерията сред ордите от ***, пардон роми. Тук не може нито развива бизнес, заради колосалната корупция, нито земите да се използват за земеделие, защото реколтата се ограбва от малцинствата безнаказано. Западна Европа е в състояние на демографска криза и няма абсолютно никаква надежда да има миграционна вълна от там към нас, заради недостиг на имоти за живеене. Откъде ще дойде ръста? От Пакистан, Бангладеж, Нигерия или Египет??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Как да няма изгърмяла банка??А КТБ, а *** и то цели 2 пъти за 5 години?====КТБ до преди 3-4 години беше една малка банчица, и реално не е участвала в имотния балон. Там "изгърмяването" е вътрешно, изкуствено и с определени цели ... то не е следствие на балона. Под изгърмяване на банка имам предвид -фалит, опит за сливане с друга банка и изобщо сътресения, каквито имаше в Испания, в Исландия .... Затова продължавам да се учудвам, че хем балона е колосален, хем имаме 23% лоши и преструктурирани (т.е. отложено лоши) кредити и въпреки това банките не само, че не гърмят, ами и дават всеки месец печалби. Това ме навежда на мисълта, че или балона не е бил съвсем надут, или просто българина носи повече "на бой" в сравнение с другите страни... Нямам друго обяснение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Не вервам, трябва им да се смъкнат до подходящото ниво и чужденците ще изкупят всичко. Особено след като ЕС се превърне в държава от области. Така си мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Имайки в предвид колосалните размери на нашия имотен балон прогнозирам, че няма да има ръст в цените на имотите у нас поне в следващите 50-60 години. В Япония цените падаха цели 35 последователни години, а техния балон беше нищожен спрямо нашия. У нас периодът на падане ще бъде мнооого по-дълъг от този в Япония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 10 години
Как да няма изгърмяла банка??А КТБ, а *** и то цели 2 пъти за 5 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Прав си! Едно обаче не мога да си обясня - при този астрономически балон, защо още няма изгърмяла банка?!?!?! Това го мисля, мисля ... и не мога да го измисля! Явно, че има нещо сбъркано в система....или българина просто много "носи на бой" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още