fallback

Британците получават най-високи заплати, когато наближат 40-та си годишнина

Преди четири десетилетия най-високо е било заплащането за хората в края на 20-те им години, сочат данните на британската статистика

21:01 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател

Пикът на заплатите за британците идва в края на 30-те им години, показва проучване на Националната статистическа служба на Великобритания. Тенденцията през последните четири десетилетия се променя – през 1975 година например най-високите заплати са взимали работещите, приближаващи 30 години, става ясно от статистическата информация, публикувана на сайта на институцията.

Според данните през 2013 година хората на възраст около 38 години получават най-високото заплащане – 13,93 паунда средно на час. През 1975 година най-високо заплащане са получавали 29-годишните, но тогава средното заплащане е било по 7,09 паунда на час.

Статистиката показва още, че хората с най-високи заплати получават 11 пъти повече от тези с най-ниско заплащане.

Съотношението е различно за различните региони на Острова. В Лондон например разликата е най-осезаема – в столичния район най-добре платените получават 15 пъти повече от най-зле платените. През 2013 година Топ 10% от най-добре платените специалисти в Лондон са получавали средно по 92 паунда на час, а 10-те процента с най-ниско заплащане - средно 6,19 паунда на час.

Най-малка е разликата в Уелс – осем пъти. От статистическата служба обясняват, че в Уелс най-високите заплати са всъщност най-ниските в цяла Великобритания.

В същото време обаче от 2011 година насам най-значимо намаление има по отношение на заплатите на най-добре платените специалисти, работещи на пълен работен ден, след като бъде отчетена инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
fallback