fallback

10-те най-влиятелни жени в Китай

Жените, чиито постижения са се превърнали във вдъхновение за мнозина

14:31 | 06.07.14 г.

След признанието на критиката от миналата година за документалния филм "Makers: Women Who Make America”, AOL насочи вниманието си към жените в Китай, чиито постижения надхвърлят очакванията и са се превърнали във вдъхновение за мнозина, пише Time. 

Ето и кои са десетте най-влиятелни жени в Китай:

Ли Инхъ

Първият женски сексолог в Китай

След като учи в Университета на Питсбърг, Ли остава очарована от широко достъпните изследвания на американските сексуални нрави. Подобни проучвания напълно отсъстват в родния ѝ Китай. Книгата на Ли „Their World: a Study of Homosexuality in China” вече е икона в страната.

Гун Ли

Актриса

Гун Ли е позната от лентата „Мемоарите на една гейша“, но е играла и в редица китайски филми, благодарение на които печели множество престижни отличия на събития като Берлинале и Фестивала в Кан. През 2000 г. ЮНЕСКО пък ѝ дава титлата Артист за мир.

Фу Ин

Заместник-министър на външните работи

След като заема поредица държавни длъжности, през 1998 г. Фу става посланик на Китай във Филипините. През 2003 г. става посланик в Австралия, а четири години по-късно – във Великобритания. Ин е хвалена за успешната ѝ работа с медиите след ответните мерки на Запада, насочени срещу успешния опит на Китай да стане домакин на Олимпийските игри.

Гуо Дзиенмей

Първият адвокат, защитаващ обществения интерес в Китай

През 1995 г. Гуо се вдъхновява от максимата, която Хилъри Клинтън изрича на Четвъртата световна конференция за жените на ООН: „Правата на човека са права на жените и правата на жените са човешки права“. Не след дълго, Гуо основава неправителствена организация, която дава правна помощ на жени.

Ли Йен

Треньор по бързо пързаляне с кънки по кратка писта

Ли печели сребърен медал на Зимните олимпийски игри през 1992 г. , а по-късно продължава да тренира Аполо Оно, докато той не печели златен медал на игрите през 2006 г. Тя е била треньор на националния отбор на Китай по време на последните два олимпийски сезона.

Ху Шули

Разследващ журналист

Главният редактор на Caixin Media Company си е създала име чрез упорити журналистически разследвания, което е огромно постижение в Китай. Тя е известна с разкрития за корупция във финансовата индустрия и е включена в списъка TIME 100.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
fallback