fallback

Антична купичка се очаква да донесе 24 млн. лири при продажба на търг

Предметът е изключително рядък и е изработен от китайски порцелан

17:00 | 18.03.14 г.

Изключително рядка антична купичка от китайски порцелан ще бъде предложена на търг през април тази година. Тя е изработена преди повече от 500 години и се очаква да бъде продадена за рекордната сума от 24 млн. лири (39,8 млн. долара).

Според вестник Daily Express този тип купички са наречени "пилешки" и са произведени в периода Чънхуа от династията Мин, а бройката им е ограничена.

В момента само четири от тях са притежание на частни собственици и едва няколко музея в света могат да се похвалят с такива в колекциите си.

Търгът, на който ще бъде продадена купичката, ще се проведе в Хонконг, посочва БТА. Той ще бъде организиран от Sotheby’s Asia, а експертите смятат, че античния предмет ще донесе рекордна осемцифрена сума.

По думите на Никълъс Чоу от аукционната къща още от периода Чънхуа на династията Мин този вид купички са ценени и желани, както от познавачи, така и от императори.

“С оглед на изключителната им рядкост, те са най-ценните попълнения във всяка колекция от китайски порцелан”, посочва Чоу.

Античният предмет е продаден за първи път на аукцион през 1999 г., когато сумата му достига 2,2 млн. лири. По това време тази цена чупи рекорда за най-скъпо произведение на китайското изкуство. В момента рекордът за най-скъп китайски порцелан се държи от ваза от времето на династията Цин. Тя беше продадена за 19,5 млн. лири през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
fallback