fallback

Макати - световната столица на "селфитата"

Във филипинския град са правени по 258 автопортрета на всеки 100 хил. жители, показа проучване на Time

14:25 | 14.03.14 г.

Вероятно не знаете много за град Макати във Филипините. От днес обаче той е обявен за столицата на селфитата (от англ. selfshot - автопортретна снимка, често направена с мобилен телефон и пусната в социалните мрежи – бел. ред.). Проучване на списание Time е показало, че там се правят най-много автопортрети спрямо всички останали градове по света.

Според данните, цитирани от Daily Mail, става въпрос за 258 селфита на всеки 100 хил. жители. Населението на града е около 1,2 млн. души.

На второ място се нарежда Манхатан с 1,5 млн. жители. Там се правят по 202 селфита на всеки 100 хил. жители. Анализаторите обаче коментират, че голяма част от тези снимки се правят от туристите, които посещават този административен район, който е част от град Ню Йорк. Третото място в тази класация се заема от Маями. При население от около 400 хил. души там се правят 155 селфита  на 100 хил. души.

В челната десетка на градовете, които предизвикват непреодолимото желание да се заснемем сами, обикновено с мобилния телефон, има само две места в Европа – британският Манчестър, заемащ седмо място и италианският Милано, който е на осмо място.

Преди тях, на шесто място се нарежда Тел Авив (139 селфита на 100 хил. души, при население от 250 хил. души).

При население от 400 хил. души в Манчестър се правят 114 селфита на 100 хил. души. В Милано броят на селфитата е 108 на 100 хил. души, но при население от 1,2 млн. души. Град Флоренция, който от мнозина е определян като много по-живописен от Милано, пък остава далеч назад (52 място) със 70 селфита при население от 400 хил. души.

Анализът е направен на базата на повече от 400 хил. селфита, снимани в периодите между 28 януари и 2 февруари, както и между 3 и 7 март.

Разбира се, данните далеч не могат да бъдат определени като представителни от статистическа гледна точка, но пък показват в каква мода се превръща самоснимането, особено пък и след като на изкушението не издържа дори и президентът на САЩ Барак Обама, присъствайки на погребението на Нелсън Мандела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 05.09.22 г.
fallback