fallback

Спортните успехи смалиха печалбата на Борусия Дортмунд

Освен премиите доста пари струваше и закупуването на нови играчи

16:04 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В спортно отношение Борусия Дортмунд отново е на пътя на успеха, а и в бизнеса нещата в единствения борсово котиран германски отбор се развиват добре. По-високите приходи за реклама и увеличаването на приходите от игровите операции се погрижиха през първата половина на текущата финансова година за силен ръст в продажбите. Обратната страна на монетата – след спортните постижения от предходната година отборът е станал по-скъп, което намалява възвръщаемостта, предава Ройтерс.

След натоварената първа половина на годината клубът увеличи приходите си от продажби с 8,5 на сто до 136,6 милиона евро. Основната причина за това се дължи на по-високите приходи от реклама, дошли след привличане на нови партньори и откриването на нов спонсорски салон на Западната трибуна. Застой има само при постъпленията от телевизионни права. Причина за това е, че в края на миналия сезон Дортмунд не успя да защити шампионската си титла в Бундеслигата, а класираният на второ място в първенството има по-малък дял на телевизионните пари от Шампионската лига. 

Значително по-малка се оказа печалбата, която се свива почти наполовина до 8,20 милиона евро. Виновник за това не е първият сезон в Бундеслигата, след който отборът е едва на четвърто място през зимната пауза, а успехите от миналия сезон. Благодарение на успешното представяне на отбора през последната финансова година, през която тимът на треньора Юрген Клоп загуби едва на финала на Шампионската лига от Байерн Мюнхен, Дортмунд трябваше да се отблагодари подобаващо на своите футболисти и треньори.

Освен премиите доста пари струваше и закупуването на нови играчи, преди всичко привличането на плеймейкъра Хенрих Мхитарян за 27,5 милиона евро и на Пиер-Емерик Обамеянг. Така от общите инвестиции на стойност 53,8 млн. евро цели 48 млн. евро са за нови играчи. И въпреки четвъртото място на полусезона, клубът ще се бори както за Купата, така и за първото място в шампионата.

С победата като гост над Айнтрахт Франкфурт клубът се класира за полуфинала за купата на Германия, където ще се изправи срещу Волфсбург, докато победата с 4-2 срещу Зенит дава добри шансове на германците да продължат и на четвъртфинала на Шампионската лига. На езика на борсата това може да се разчете и така: „Спортната изходна позиция .... може да предизвика допълнителни ефекти на растеж за цялата година във всички области на приходите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 07.09.22 г.
fallback