fallback

Малката мис Чудо

Звездата на Шърли Темпъл угасна на 85 години

11:12 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Франклин Делано Рузвелт я наричаше „Малката мис Чудо“. Толкова голяма сила е имала покойната вече Шърли Темпъл по времето на Голямата депресия, когато милиони са се борели за оцеляване, пише CNN.

Точно в разгара на най-тежките за Америка години се появява едно малко момиченце с руси къдрици, чиито филми позволяват на хората поне замалко да забравят неволите си.

„Шърли можеше да накара хората да повярват, дори само за 90 минути, че на света никога не е имало никакви проблеми“, коментира едно друго дете-звезда – Дики Мур.

Детето-чудо Шърли Темпъл, може би най-голямото дете-звезда в историята, угасна в понеделник на 85 години.

И преди Шърли Темпъл е имало деца-звезди – например Джаки Купър и Джеки Куган. Нейният блясък и харизма обаче остават недостижими.

В средата на 30-те години на ХХ век се появяват кукли Шърли Темпъл, рокли Шърли Темпъл, тетрадки Шърли Темпъл, дори сапун Шърли Темпъл. На пазара излиза и безалкохолен коктейл, кръстен на легендарната актриса – джинджифилов, с нотка гренадин и гарниран с черешка.

От 1935 до 1938 г. Темпъл е бокс офис звезда номер 1 на Америка. Преди това – през 1934 г., е удостоена с почетен Оскар. Славата й дори връща 20th Century Fox отново на печалба.

На 22 филмовата ѝ кариера приключва, но животът ѝ едва започва. Чаровното дете с къдриците се превръща в Шърли Темпъл Блек, дипломат, отгледал 3 деца, служил като представител на ООН. В редки случаи се появява в епизодични роли, най-вече в края на 50-те години, когато играе в телевизионни продукции.

А тези дни, когато се появи някое дете-звезда, съпроводено от 24-часов медиен цирк и премерени ходове за демонстрация на сексапил, присъщ за възрастните, много хора си задават въпроса дали днес славата на Шърли Темпъл би продължила по-дълго от живота на едно видео в YouTube.

Но както казва самата Темпъл: „Някои хора продължават да виждат в мен образа на онова малко момиче. Тя не съм аз. Ние не трябва да живеем в миналото. Животът ни е сега“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 05.09.22 г.
fallback