fallback

Американски финансист показва колекцията си от бронзови статуи

Семейството на Том Хил колекционира едновременно бронзови статуи и съвременни произведения на изкуството

12:08 | 29.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Миналата година дъщерите на Том Хил, Астрид и Маргот, се омъжват. След това през декември кураторите на Frick Collection в Ню Йорк идват в дома му и отмъкват бароковите му и ренесансови бронзови статуи, пише Bloomberg.

"Чувствахме се като птици с празно гнездо", твърди 65-годишният Хил, президент на Blackstone Group LP. "Беше опустошително".

Том и Джанин Хил присъстваха на изложбата на Frick на тяхната колекция, която бе открита с прием, на който присъстваха около 800 души. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 15 юни и се състои от 33 бронзови статуи.

Том настоява творбите да не бъдат в стъклени витрини, за да могат хората да ги докоснат. "Има риск, но няма проблем - струва си да го поемем, за да могат хората да усетят онова, което чувстваме ние", казва колекционерът.

Първата бронзова статуя, която купуват семейство Хил, е "Венера" на Юбер льо Сюр.

"Тя е била в колекцията на Луи XIV", обяснява Том Хил. "Когато си крал, можеш да правиш каквото си поискаш, така че той решил да сложи върху статуята кралския си инвентарен номер. Седмица след като я купихме, купихме и първата си картина на Анди Уорхол. Беше нарисувана собственоръчно консерва супа", спомня си колекционерът.

В дома му статуята на Венера стои пред портрета на Мао на Уорхол, обяснява Джанин.

Семейството колекционира едновременно бронзови статуи и съвременни произведения на изкуството. Също като в дома им, на изложбата някои от тези творби са изложени заедно, включително картина на Сай Туомбли и творба на Ед Руша.

На откриването на изложбата National Audubon Society организира специално събитие в чест на Дан Лъфкин, съосновател на бившата инвестиционна банка Donaldson Lufkin & Jenrette, и работата му като член на организацията. 82-годишният Лъфкин присъства на събитието и изнесе лекция, в която сподели идеите си за борба с глобалното затопляне, като предложи цената на природния газ да бъде увеличена, за да се ограничи употребата на автомобили и да се съберат пари за ремонт на инфраструктурата.

На събитието присъстваха 400 души, като бяха събрани 1,5 млн. долара за подкрепа на работата на Audubon в САЩ и 19 държави в Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 10.09.22 г.
fallback