fallback

Швейцарските производители на часовници очакват ръст на износа за 2014

Швейцария е изнесла за Китай повече часовници от 2011 г., но на по-ниска средна цена

16:57 | 19.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Износът на ръчни часовници от Швейцария ще нарасне през 2014 г., след като през 2013 г. отчете най-бавното си темпо на покачване от четири години насам поради спада на търсенето от Китай. Това прогнозира Жан-Даниел Паше, председател на Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия, цитиран от Bloomberg.

Износът през първите 11 месеца на 2013 г. се е увеличил с 1,7% до 20 млрд. шв. франка (22 млрд. долара), което е най-слабото годишно повишение от 2009 г. За цялата година той вероятно ще отчете рекорд, като ще бие нивото от 21 млрд. франка, регистрирано през 2012 г. Точните данни ще бъдат публикувани в началото на февруари.

"През тази година резултатите вероятно ще са подобни на тези от 2013 г., което е положително развитие, макар и да не представлява впечатляващото представяне от последните няколко години", коментира Паше.

Темпото на увеличение се забавя всяка година от 2010 г. насам, когато износът скочи с 22%. Износът за Китай, който внася повече от 1/4 от цялото производство на часовници в Швейцария, е паднал с 8,5% през първите 11 месеца на 2013 г. заради мерките против използването на луксозни продукти под формата на подкупи и нерегламентирани подаръци.

По думите на Паше през миналата година Швейцария е изнесла за Китай повече часовници от 2011 г., но на по-ниска средна цена. Той смята, че ръстът на разполагаемите доходи в Китай е предпоставка за бъдещия потенциал на пазара, а швейцарските производители могат да разчитат, че китайските туристи ще купуват продуктите им в Европа. Високите данъци върху луксозните стоки на нововъзникващите пазари обаче пречат на швейцарските производители да достигнат до нарастващата средна класа в тези райони, допълва той. "Със сигурност за швейцарските производители на часовници има по-голям потенциал на тези пазари, особено в Бразилия и Индия, но за това ще са нужни по-благоприятни данъчни условия", казва Паше.

Обикновено луксозните часовници в Европа струват с 1/3 по-малко, отколкото в Китай, твърди Патрик Швендиман, анализатор от Zuercher Kantonalbank в Цюрих.

Тази година горната камара на швейцарския парламент ще гласува търговско споразумение в Китай, което ще понижи местните тарифи за внос на китайски часовници със 60% в рамките на 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
fallback