fallback

Първата електрическа китара на Дилън донесе рекордна цена на търг

Музикалният инструмент донесе близо 1 млн. долара на досегашните си собственици

17:00 | 09.12.13 г.

Снимка: Ройтерс

Fender Stratocaster - първата електрическа китара на Боб Дилън, използвана на фестивала Newport Folk през 1965 г., бе продадена за близо 1 млн. долара - най-високата цена, плащана някога за подобен музикален инструмент на търг, предаде AP.

Аукционната къща Christie's, която организира продажбата, не назова името на купувача, който се съгласи да плати 965 000 долара за китарата.

Легендарното изпълнение на Дилън преди 48 години беляза раздялата му със "старата" китара и преориентирането му от акустичната музика към електрическия рок-енд-рол.

Част от публиката освирка Дилън, а някои запалени фенове обвиниха артиста, че е предател. Въпреки това, според основателя на фестивала Джордж Уайн, който е вече на 88 години, решението на изпълнителя да премине към електрическата китара "промени структурата на музиката".

"В минутата, в която това се случи, всички млади хора си казаха: 'Боби свири на електрическа китара. Ще свирим и ние".

Christie's очакваше китарата да се продаде за много по-малка сума: от 300 000 до 500 000 долара.

Предишният рекорд за китара на търг бе за Fender на Ерик Клептън, наричан "Blackie", който бе продаден на събитие на Christie's за 959 500 долара през 2004 г.

Китарата на Дилън била притежание на семейство от Ню Джърси в продължение на близо 50 години, след като певецът я оставил в частен самолет. Дъщерята на пилота твърди, че баща ѝ попитал мениджърите на Дилън какво да прави с нея, но никой не му отговорил.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
fallback