fallback

Колекционер купи на търг две картини на Каналето за 15,7 млн. долара

Творбите бяха част от колекция на HSBC от произведения на старите майстори

18:19 | 06.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Две картини на Каналето от корпоративната колекция произведения на изкуството на HSBC Holdings бяха продадени на търг в Лондон за 9,6 млн. паунда (15,7 млн. долара), съобщава Bloomberg.

Творбите показват гледки към площад Сан Марко и моста Риалто във Венеция и са създадени съответно през 1738 г. и 1742 г. Картините бяха част от колекцията произведения на старите майстори, които Sotheby's даде на търг.

От аукционната къща заявиха, че човекът, който е купил картините на Каналето е пожелал анонимност.

Каналето (1697 – 1768), чието име е Джовани Антоион Канал, е добре известен венециански художник от XVIII век, чиито творби са ценени от заможни колекционери от цял свят. През последните години цените на картините му се повишиха, откакто международните купувачи се концентрираха върху най-известните творби на старите майстори.

По думите на Андрю Флетчър, старши директор в Sotheby's, Каналето е привлякъл в наддаването и клиенти, които никога преди не са наддавали за старите майстори. Рекордът за продажба на търг на негова творба е 18,6 млн. паунда за „Venice, the Grand Canal, Looking Northeast From Palazzo Balbi to the Rialto Bridge“, която беше продадена в Sotheby's в Лондон през 2005 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
fallback