fallback

Първият търг на Sotheby's в континентален Китай донесе 37 млн. долара

Търгът в Пекин бе проведен едновременно с три частни продажби на западни стари майстори, съвременни картини, мебели и бижута

10:49 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Първият търговски аукцион на Sotheby's в континентален Китай събра 37 млн. долара и постави рекорд за китайско-френския художник Дзао У-ки в Пекин, предаде Bloomberg.

Масленото платно на Дзао от 1958 г., озаглавено "Абстракция", бе продадено за 14,7 млн. долара на колекционера от провинция Шанси Джан Сяодзюн, който бе в залата. Предишният рекорд на художника на търг бе 11  млн. долара и бе поставен на търг на Sotheby's в Хонконг в началото на октомври. 

Китай е най-бързоразвиващият се източник на клиенти на международните аукционни къщи в света на фона на все по-големия брой заможни китайци, което засилва търсенето на произведения на изкуството  и колекционерски предмети, възприемани като алтернативни инвестиции.

Търгът в Пекин бе проведен едновременно с три частни продажби на западни стари майстори, съвременни картини, мебели и бижута с обща оценка от 212 млн. долара. На 23 ноември друг китайски купувач постави рекорд за каса вино, след като плати 474 000 долара за 12 бутилки Romanee-Conti от 1978 г. на разпродажба на Sotheby's в Хонконг. На 5 ноември най-богатият китаец Уан Дзиенлин плати 28,2 млн. долара за картина на Пикасо на търг на Christie's в Ню Йорк.

Въпреки че на китайските купувачи се падат около половината от всички продажби на междунарони аукциони в Хонконг, Sotheby's и Christie's започнаха да продават във вътрешността на Китай едва наскоро. Те се възползват от новите регулации, които им позволяват да продават произведения на изкуството, вино и колекционерски предмети в рамките на буквално зони за свободна търговия, където тези изделия се третират като временен внос. Това на свой ред позволява на купувачите да избегнат митото от 6% и ДДС-то от 17% върху произведенията на изкуството. Виното и произведенията на изкуството се облагат и с потребителски данък.

Повече по темата в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
fallback