fallback

Милиардер налива милиони в бъдещето на руския футбол

Сергей Галицкий създава в Краснодар академия за млади таланти, които да се превърнат в новия футболен елит на страната

13:22 | 30.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изграждането на компанията за продажби на дребно Magnit отнело на собственика ѝ Сергей Галицкий по-малко от две десетилетия, а в този период той започва от нулата и се издига до лидер в търговията на дребно в Русия. А с богатството, което успява да натрупа, милиардерът решава да обучава местните деца и да помогне за създаването на новия футболен елит на страната.

46-годишният Галицкий създава ФК Краснодар през 2008 г. и оттогава е вложил повече от 250 млн. долара във футбол, съобщава Bloomberg. Целта му е да издигне отбора до такова ниво, че да може да се конкурира с отбори като Спартак Москва и Зенит Санкт Петербург. А това е само малка част от средствата, които руските милиардери като Галицкий влагат във футбола в опит да открият най-добрия млад талант в региона вместо да влагат още повече пари в големите спортни имена.

Галицкий дори създава специален кампус за своите бъдещи звезди и е категоричен, че не държи на мигновения успех, а на постепенно развитие. По думите му не е тръгнал да постига целите си в бизнеса или футбола на момента. По-скоро иска да разбере принципите в тази сфера, а след това да действа по-мащабно.

Ако Галицкий успее да повтори успеха на Magnit, европейските футболни сили ще трябва да си вземат бележка. Създаденият през 1994 г. бизнес се разраства бързо и се превръща в един от най-печелившите в света на пазара на продажбите на храни на дребно. Без да купува други компании Magnit в момента има 6880 магазина, 152 хипермаркета и 677 козметични магазина. Всички те генерират годишни приходи от 18 млрд. долара.

„Magnit избегна скъпите придобивания и създаде магазините си от нулата, което в крайна сметка ѝ позволи да стане най-големият търговец на дребно в Русия“, споделя Николай Ковальов, анализатор в банката VTB Capital. Според него Галицкий се опитва да направи същото и с футбола. Той не харчи десетки милиони долари, за да купува суперзвезди. Вместо това инвестира в инфраструктура, за да насърчава собствените си играчи.

Тази инвестиция започва именно с академията. Модерният център за трениране е построен с 80 млн. долара. В него играят деца, избирани специално от треньори. Децата са от 20 футболни училища, спонсорирани от Галицкий, и са на възраст между 6 и 12 години.

Академията на Галийцки включва 20 игрища, лекционни зали, плувен басейн и зала за шах. Идеята е, че децата между 12 и 17 години могат да тренират и едновременно с това да учат в моментите, в които не са на терена.

„Успехът във футбола е невъзможен без доброто училище“, отбелязва Галийцкий, чиято мечта е целият ФК Краснодар да бъде съставен от момчета от академията. Първите ученици, които ще минат през пълния цикъл на академията, ще влязат в категорията за възрастни през 2018 г. В същото време основателят на Magnit следва своите бизнес принципи да формира екип, който да е в състояние да се бори за място в елитните футболни кръгове в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 08.09.22 г.
fallback