fallback

Творба на Росети бе продадена за рекордните 3,3 млн. паунда

Картината излезе на пазара за първи път от над 40 години и се очакваше да бъде продадена за до 1,8 млн. паунда

10:12 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор

"Прозерпина" донесе нова рекордна цена за творба на художника. Снимка: Sotheby's

Картината "Прозерпина" (Proserpine) на Данте Габриел Росети бе продадена за 3 274 500 паунда на търг, организиран от Sotheby's в Лондон, предаде BBC. Това е нов рекорд за художника.

В ожесточеното наддаване участваха петима кандидат-купувачи от различни страни, като победителят е частен колекционер от Великобритания.

Прозерпина, която изобразява богинята на подземния свят, е една от емблематичните творби на движението на прерафаелитите. Творбата е базирана на мита за богинята Прозерпина, която е отвлечена от Плутон и попада в капана на подземния свят, след като яде семена от нар. Всяка година тя е пускана за малко да види майка си, Цереца. Смята се, че тези излизания символизират идването на пролетта.

Моделът на Прозерпина е Джейн Морис - съпруга на Уилям Морис и голямата муза на Росети. Според биографи нейният живот приличал на този на пленената богиня, като се твърди, че самата тя била разкъсвана от лишения си от любов брак и интимната си връзка с Росети. 

Картината излезе на пазара за първи път от над 40 години и се очакваше да бъде продадена за до 1,8 млн. паунда. "Прозерпина" е започната през 1878 г. и купена от депутата от Глазгоу Уилям Греъм през 1880 г. Продадена е от галерия "Стоун"  през 1970 г.

Продажбата ѝ във вторник бе част от търг на британско и ирландско изкуство, донесъл приходи за общо 7 178 250 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
fallback