fallback

Основателите на Dia Art искат да спрат търг на Sotheby's

Според ищците на търг ще бъдат предложени дарени на фондацията творби

11:21 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Основателите на Dia Art Foundation в Ню Йорк са завели дело срещу организацията и аукционната къща Sotheby's, за да блокират предлагането на търг на произведения на изкуството, дарени с намерение те да останат на разположение на обществото, пише Bloomberg.

Хайнер Фридрих и бившата му съпруга Фариха Фридрих, основали фондацията заедно с историка Хелън Уинклър, са завели делото във Върховния съд в Манхатън.

Търговете на Sotheby's, които са насрочени за 13 и 14 ноември, включват творби на Барнет Нюман, Сай Твомбли и Джон Чембърлейн, които ищците твърдят, че са дарили или заели на Dia през 1970-те и 1980-те години. 

Хайнер Фридрих твърди, че е създал фондацията през 1974 г., за да помогне на артисти да изпълняват "мечтани проекти", които иначе не биха били осъществени поради размера или обхвата им. Идеята била след това те да могат да бъдат видени от публиката. Намерението на фондацията било да "облекчи зависимостта на артистите" от пазара на изкуство.

Dia подкрепя творците, като им предоставя място за изложби и средства за дългорочни проекти. През 2003 г. фондацията отвори музей с площ 28 000 кв. м в бивша фабрика в Бийкън, Ню Йорк, където са изложени работи на артисти от 1960-те и 1970-те г., включително Чембърлейн, Сол ле Уит и Доналд Джъд.

Хейнер Фридрих не е член на борда на фондацията от 1985 г., а бившата му съпруга е почетен попечител. Двамата настояват за временна ограничителна заповед и предварително съдебно разпореждане за спиране на търговете, както и декларация, че аукционът нарушава споразумението между фондацията и основателите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
fallback