fallback

Париж примамва милиардери на пазара на изкуство

Галеристът Емануел Пероти смята, че пазарът се е променил значително през последните години

14:23 | 10.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

45-годишният Емануел Пероти седи зад бюрото си в бледорозовия си офис в своята галерия в картал „Маре“ в Париж. През тази година отбелязва 25-годишнината от момента, в който е станал търговец на картини.

Освен това е организатор на три изложби, на които се продават картини – една в Париж, една в Хонг Конг и една в Ню Йорк. Черешката на тортата е, че Пероти се е сдобил с пространство от 750 кв.метра в Париж, което увеличава собствеността му във френската столица с 50%, съобщава Bloomberg.

„Знам, че е пълна лудост. Когато цялата сграда беше обявена за продан, просто трябваше да я купя. Ще ми трябват около 20 години, за да я изплатя. До тогава няма да имам много пари“, отбелязва Пероти.

Въпреки успехите си той продължава да омаловажава факта, че го сравняват с успели галеристи като Джей Джоплин и Лари Гагосян. Мнозина обаче смятат Пероти за най-амбициозния галерист във Франция. Самият той е категоричен, че пазарът на изкуството се е променил значително през последните години.

През 1991 г. Пероти поема риска да организира първото търговско шоу с произведения на Деймиън Хърст. Успехът така и не е на негова страна, но това не променя факта, че и днес  продължава да поддържа контакт с Хърст и има желание да работи с него отново.

Относно промените в пазара Пероти отбелязва, че днес много повече творци имат шанса да се издържат от продажбата на собствените си произведения, в сравнение с преди 25 години, а това е позитивна тенденция.

Междувременно Пероти представя артистите Такаши Мураками и Маурицио Кателан, което се смята за важна стъпка в кариерата му, тъй като техните творби фигурират сред списъците с желания на милиардери като Франсоа Пино. Подобно на повечето търговци на пазара, Пероти не е склонен да обсъжда спецификата на продажбите. Въпреки това разкрива, че от 37-те художници, които представлява в момента, само седем са комерсиални.

Галеристът приветства разширяването на пазара на изкуство, което според него личи от факта, че през последната година за първи път съвременни произведения бяха продадени на търг за повече от 1 млрд. евро, според данните на artprice.com.

Ето защо Пероти отбелязва, че е отворен за нови представяния на картини и участия в художествени изложения по цял свят. Едно от най-важните решения в тази професия според него остава това да жертваш или не личния си живот. Самият галерист е женен и има двегодишна дъщеря. Твърди, че именно това го поддържа мотивиран в работата.

Последното шоу на Пероти в Париж се нарича „Dear” и включва произведения на китайските художници Сун Ян и Пенг Ю. В шоуто е включен и актьор, който говори на облечени в костюми манекени с камъни вместо глави. Сред най-забележителните работи на Пероти е, че през 2003 г. помогна на италианската фотографка Паола Пиви да заснеме зебри в снеговете на Аляска.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
fallback