fallback

Индийските булки се отказват от златния блясък

В резултат на икономическата криза среброто ще бъде алтернатива на златото на много от индийските сватби

12:26 | 02.11.13 г.
Автор - снимка
Създател

Търсенето на злато традиционно се повишава през ноември или в т.нар. „сезон на булките” в Индия. Традиционно и пазарите отговарят на този обичай и ценният метал повишава цената си, посочва анализ на CNBC.

Търговците обаче съобщават,че  през тази година няма значително движение на пазарите за злато, като даже седмица преди началото на сватбите, цените падат с 1,4%. Тази година сезонът на булките започва на 3 ноември.

Прогнозите обаче са, че тази година сватбите в Индия няма да бъдат толкова пищни, тъй като индийците трябва да се преборят със забавящата се икономика, растящата инфлация и обезценяващата се местна валута.

Но кризата няма да спре обичаите и хората ще продължат да се женят, макар и с по-малко златен блясък. Данните на търговците в Ню Делхи и Мумбай вече показват, че среброто ще се окаже алтернативата. То не е символ на същия престиж и не показва статуса на фамилията както златото, но е по-евтино и се явява алтернатива.

Една тройунция сребро се търгува за 22 долара, докато златото прескочи цената от 1 300 долара за тройунция.

Все пак анализаторите коментират, че търговците на злато не бива да се отчайват - и златото ще намери място на религиозните ритуали и различните фестивали в Индия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 05.09.22 г.
fallback