fallback

Френските футболисти държат на плановете си за стачка

Професионалните клубове ще понесат годишни загуби в размер на около 44 млн. евро

16:40 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Протестите на френските професионални футболни клубове срещу планирания данък за богатите очевидно не впечатляват по никакъв начин правителството в Париж. Лидерът на социалистите Франсоа Оланд заяви в четвъртък след среща с представители на френския футбол, че предвид дупката в бюджета няма да има изключения при облагането с данъка в размер на 75 на сто. Ето защо клубовете от първите две футболни лиги продължават да държат на плановете си за стачка в края на ноември, пише Wall Street Journal.

Припомняме, че кабинетът възнамерява да въведе данък от 75% върху годишните заплати в размер над 1 млн. евро. Налогът ще се заплаща директно от компаниите, които плащат такива заплати, тоест и от футболните клубове. Реалната данъчна ставка е 50 на сто, като до 75% се стига, след като се добавят и осигурителните вноски. 

Оланд се срещна с президента на френския футболен съюз, както и с президентите на отборите от първите две лиги и на още шест професионални клуба. "Необходимостта да се консолидират публичните финанси напълно оправдава това усилие да облагаме компании, които вземат решение да плащат годишни заплати на това равнище", заявиха от Елисейския дворец след срещата.

Предвид непримиримостта на Оланд френските професионалните футболни клубове потвърдиха непосредствено след срещата, че ще започнат стачни действия. С "ден без футболни срещи" акцията им ще започне от 29-и ноември до 2-и декември. Клубовете се опитват поне да си издействат някои облекчения, като например максималната ставка да не се прилага за вече сключени договори. В лидера в класирането ПСЖ повече от десет играчи печелят над 1 млн. евро годишно.

Преди Оланд и премиерът Жан-Марк Еро, както и финансовият министър Бернар Казаньов ясно заявиха, че професионалните клубове няма да представляват изключение. „Всички компании ще са засегнати“, заяви Казаньов в четвъртък в интервю за телевизионния канал BFMTV. "Въпросът е принципен".

В интервю за руския вестник "Комерсант" Еро заяви, че французите "няма да разберат“, ако футболът бъде освободен от данъка за богатите. В трудни времена било "нормално" да се поиска солидарност от тези, разполагат с необходимите средства.

Според оценките на френските професионални клубове отборите в Националната лига ще понесат допълнителни разходи от около 44 млн. евро на година, ако правителството в Париж удържи на думата си да не допусне изключение. Тази оценка се основава върху доходите на около 120 играчи в 14 клуба.

Повече може да научите от материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 12.09.22 г.
fallback