fallback

Разходка по дивата страна на живота

Как ще се промени музикалната индустрия след смъртта на основателя на Velvet Underground Лу Рийд

16:41 | 28.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пра пънкар, фронтмен на Velvet Underground, бог на китарата, икона на субкултурата - Лу Рийд преоткри новите възможности за рок музиката. С много шум, с песни за наркотици, насилие и садомазохизъм. Всичко това се отнася до починалия на 71 години Лу Рийд. През 2001 г. се разпространи новината, че той е починал от свръхдоза наркотици. Оказа се измислица. Но никой не показа изненадата си. Защото Лу Рийд е символ на дивата страна на живота, на превишението на крайностите, на екстремността.

Луи Алън Рийд, известен повече като Лу Рийд, е роден през 1942 г. в Бруклин, но израства в Лонг Айлънд. В ученическите си години е почитател на ду-уап и ранния рок енд рол, а след това работи като служител в малкия лейбъл Pickwick Record.  Рийд се счита за родоначалник на пънка и шума, повлиял на поколения музиканти. Той измъчваше китарата си и публиката си в еднаква степен. Той бе икона на субкултурата. Той пя за употребата на наркотици и проституция, насилие и самоубийства - теми, които за мнозина са шокиращи. Дванадесет години по-късно легендарният музикант умира в Ню Йорк. Причината все още не е ясна, но може да е свързана с усложнения след трансплантация на черен дроб през май. Дванадесет години повече, в които Рийд можеше да се отдаде на мечтата си да води музиката до нови хоризонти. Дванадесет години, в които той все още правеше албуми, турнета и публикува фото книги.

Въпреки че Velvet Underground никога не постигнаха голям комерсиален успех, групата направи революция в рока през 60-те и 70-те и отдавна е призната като основно музикално вдъхновение за пънка и рока.

Подробности за живота на Лу Рийд и неговите бизнес начинания вижте в материала на Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 11.09.22 г.
fallback