fallback

Картина на "старите майстори" бе продадена на търг за 9,6 млн. долара

"Преброяването във Витлеем" на Питер Брьогел Младия бе открита неотдавна в къща в Кения

10:45 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Картина от т. нар. "стари майстори", открита в Африка, бе продадена на търг в Лондон за 9,6 млн. долара, предаде Bloomberg.

"Преброяването във Витлеем" (Census at Bethlehem) на Питер Брьогел Младия бе открита неотдавна от лондонския дилър на творби от старите майстори Джони ван Хефтън в къща в Кения. Масленото платно от около 1611 г. било собственост на наследник на третия Лорд Деламере. Семейството му притежавало творбата от четири века.

Търгът се проведе в рамките на второто издание на изложението Frieze Masters в британската столица. Тази година в събитието, посветено на широка гама съвременни и традиционни произведения на изкуството, участват около 130 дилъра или с 30% повече от предишното издание.

В същото време 11-тото издание на изложението Frieze, най-голямото в Европа, посветено ексклузивно на произведения на съвременни артисти, тази година привлече по-малко галерии в сравнение с миналата - 152 спрямо 170.

На Frieze се събират основно богати колекционери, търсещи възможност да закупят творби на нововъзникващи пазари на цени между 10 000 и 200 000 долара, коментират специалисти. Оскар Мурило, който има ателие в Лондон, е едно от най-търсените имена на този пазар.

Базираният в Ню Йорк и Лондон дилър Дейвид Зуирнър споделя, че е пласирал две от абстрактните картини на Мурило на своя щанд за по над 150 000 долара. Преди две години платната на родения в Колумбия художник са се предлагали за по-малко от 3000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
fallback