fallback

Милиардерът Коен продава картини за 60 млн. долара на търг

Комплектът се състои от две творби на Анди Уорхол и една на Герхард Рихтер

13:32 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Милиардерът и хедж фонд мениджър Стивън Коен, чиято фирма е застрашена от огромни глоби заради измама с ценни книжа, ще продаде три картини от колекцията си на търг в Ню Йорк идния месец, предаде Bloomberg. 

Комплектът се състои от две творби на Анди Уорхол и една на Герхард Рихтер, съобщава New York Times. Състоянието на Коен, което се оценява на 9 млрд. долара, включва колекция от произведения на изкуството на стойност около 750 млн. долара.

Фирмата на милиардера Capital Advisors LP е обвинена в търговия с вътрешна информация. Миналата седмица ѝ бе отправено предложение да плати 1,8 млрд. долара и да си признае неправомерните действие, за да уреди извънсъдебно обвиненията по измама с ценни книжа. Коен вече се съгласи да плати 600 млн. долара.

Трите му картини ще бъде предложени в рамките на търга на съвременно изкуство, който ще бъде проведен от Sotheby's на 13 ноември.

"Лиз #1" (Liz #1) , произведение на Уорхол от 1963 г., се оценява на 20 до 30 млн. долара. Другата творба на известния артист, която ще бъде предложена - "5 смърти върху тюркоаз" (5 Deaths on Turquoise), също е от 1963 г. и се очаква да бъде продадена за 7 до 10 млн. долара.

Картината на Рихтер е от 1986 г. и представлява абстрактна рисунка, озаглавена "А.Б. Курбет" (A.B. Courbet). Оценката ѝ е между 15 и 20 млн. долара.

Коен активно купува и продава на пазара на изкуство. През май 2011 г. друг портрет на Лиз, създаден от Уорхол, от колекцията на Коен му донесе 26,9 млн. долара на търг на Philips.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 09.09.22 г.
fallback