fallback

Как най-добре да оползотворите обедната почивка?

Разходка и раздумка с колеги – добри начини за почивка и по-висока продуктивност в края на деня

11:45 | 11.10.13 г.

Все повече хора обядват на бюрото в офиса или дори напълно пропускат това хранене, пише Wall Street Journal. Професор Крис Кънингам, който е специалист по организационно и професионално здраве в Университета на Тенеси, обяснява как най-добре можем да оползотворим обедната си почивка.

По думите му вниманието, което хората отделят, за да се съсредоточат върху работата, изцежда техните психологичеки, социални и материални резерви, което води до стрес и по-ниска производителност. 

"Ставането от бюрото за обедна почивка позволява на хората да се откъснат от източника на това изцеждане", обяснява професорът. "Това на свой ред е възможност да се възстановят част от тези резерви по средата на деня, вместо само в края, когато работата свършва".

Има ужасно много изследвания, които показват, че седенето на стол по цял ден намалява продуктивността, влияе зле върху настроението и физическото здраве. Доктор Кънингам препоръчва да се става от бюрото поне веднъж дневно по обяд, за да направи човек нещо енергизиращо.

"Поне се разходете до другия край на стаята", съвества той. "Ако е възможно, използвайте цялата обедна почивка, за да направите нещо стимулиращо, вместо да пазарувате в интернет, да четете имейли или пък да тичате до банката".

Най-лесният начин за презареждане е контактът с природата. "Самата промяна на околната среда Ви облекчава от необходимостта да решите къде искате да отидете, а това на свой ред е един вид облекчение", продължава Кънингам.

Изследванията показват също, че социалните контакти с колегите през целия ден могат да са много стимулиращи.

"Ако работите в кол център или пък с клиенти, мога да разбера защо не искате да обядвате с колегите, но за някои от нас това е разнообразие от рутината и е изключително полезно", твърди професорът и подчертава: на тези обеди с колеги не бива да се говори за работа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
fallback