fallback

Невероятният ръст на приходите от университетски спорт в САЩ

10-те учебни заведения с най-големи приходи са отчели ръст от на приходите от 9% на годишна база

13:21 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Трябва ли студентите-спортисти в САЩ да получават заплати? Реториката и споровете по този въпрос напоследък все повече се засилват, пише Businessweek.

Тази седмица Джим Дилейни от Big Ten още веднъж заяви позицията си против идеята студентите да получават пари за играта си. В същото време самите играчи носят протестни символи на екипите си, като признават, че в миналото са приемали плащания и са били отстранявани от срещи заради това, че са подписвали автографи.

Но да оставим настрана въпроса дали спортистите трябва да играят за пари и погледнем колко всъщност печелят тези учебни заведения. Колко голям е ръстът на приходите от университетския спорт, особено при американския футбол? 

По данни на изследователите от Aragorn Technologies 10-те учебни заведения с най-големи приходи от тази дейност между академичните години 2000-2001 и 2011-2012 включително са увеличили постъпленията си от по-малко от 300 млн. долара до 759 млн. долара за въпросните десет години. Това е ръст от над 150% или 9% на годишна база.

Изглежда този бизнес никак не е лош. Нека някой да се опита да постигне подобен растеж при повечето други видове инвестиции - и то в продължение на цели 10 години, изпълнени с икономически сътресения.

Водещият университет по приходи от футбол е този в Тексас. Постъпленията му от тази дейност за периода са нараснали от 25,6 млн. долара през 2000-2001 г. до 103,8 млн. долара през 2011-2012 г. Това представлява четирикратно увеличение в рамките на 10 години. Ако търсите бизнес, който не се влияе от рецесията, едва ли ще ви е нужна диплома от университет, за да разберете, че американският футбол безспорно е идеален избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 12.09.22 г.
fallback