fallback

Nike впечатли с ръста на печалбата си

Конкурентът на Adidas отчита блестящи резултати в Северна Америка и Европа

09:53 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Блестящи продажби в Северна Америка и Европа помогнаха на Nike да отчете през първото фискално тримесечие стабилна печалба.

Печалбата на годишна база скача с 38 на сто до 780 млн. долара, обяви най-големият в света производител на спортни стоки след края на американската борсова сесия. Приходите от продажби на конкурента на германския Adidas се увеличават със 7,7% до 6,97 милиарда долара. На пазара цифрите бяха приети много добре. В следборсовата търговия акциите на Nike поскъпнаха с почти шест процента, предаде Ройтерс. 

В Северна Америка Nike увеличава продажбите си с девет процента, а в Западна Европа въпреки дълговата криза – с осем процента. Компанията има и доста поръчки за идните месеци. Глобалните поръчки, които трябва да бъдат доставени през тази година, са с десет процента по-високи от миналогодишните. Печалбата на акция възлиза на 86 цента, с което компанията надмина прогнозите на анализаторите от само 78 цента за акция.

Ахилесовата пета за пореден път се оказа Китай, където високите складови запаси, силната конкуренция и ценовият натиск създават неприятности на Nike. В Народната република нетните приходи са намалели с три процента.

При конкурента Adidas бизнесът през последните месеци не протича толкова гладко. Германската кoмпания понижи прогнозата си за печалба заради проблеми с продажбите в Русия и продължаващото негативно валутно влияние.  Поевтиняването на валутите на Русия, Япония, Бразилия, Аржентина и Турция ще се отрази сериозно на оборотите за третото тримесечие, след като приходите от продажби за второто тримесечие намаляха с 4%. За Adidas Русия е третият по големина пазар. Освен ефекта от поевтиняването на рублата, компанията не е успяла да пласира достатъчно количества дрехи и обувки в сравнение с първоначалните планове заради проблеми с дистрибуцията в страната.

Припомняме, че от 23-и септември като част от най-голямата реорганизация в Dow Jones Industrial Average за последното десетилетие Nike, заедно с инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc и компанията за картови разплащания Visa Inc станаха част от индекса за сметка на  Bank of America Corp, Hewlett-Packard Co и Alcoa Inc, чиито акции се котират ниско и упражняват по-слабо влияние върху ценово претегления индекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
fallback