fallback

Продават картини от колекция на приятел на Пикасо, оценявана на 170 млн. долара

Сред лотовете преобладават импресионистични и съвременни работи на художници като Пикасо, Джакомети и Кандински

10:48 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Произведения от колекцията на женевския дилър Ян Крюжие, който е продавал творби за семейството на Пикасо, се очаква да донесат най-малко 170 млн. долара, когато бъдат предложени на търг в Ню Йорк през ноември, съобщава Bloomberg.

На разпродажбите, организирани от Christie's на 4 и 5 ноември, ще бъдат предложени над 150 лота. Сред тях преобладават импресионистични и съвременни работи на художници като Пикасо, Джакомети и Кандински, но има и модерни произведения, картини от старите майстори, латиноамериканско и африканско изкуство. 

В продължение на 40 години Крюжие, който почина през 2008 г., е един от водещите дилъри на скъпи произведения на изкуството от 20 в. Той ръководи галерии в Женева и Ню Йорк и е редовен участник в изложби като Art Basel в Швейцария и Tefaf Maastricht в Холандия. След Втората световна война Крюжие живее в Париж, където се опитва да стане художник. Алберто Джакомети го убеждава, че да стане дилър ще е по-подходяща професия за него. Така той отваря първата си галерия в Женева през 1962 г.

Крюжие, който е оцелял от концентрационния лагер в Аушвиц-Биркенау, организира първата търговска изложба на творби на Пикасо след смъртта на художника през 1973 г. След това купува многобройни негови произведения от внучката му - Марина Пикасо, която използва приходите, за да отвори сиропиталище във Виетнам през 1990 г.

В търга на Christie's ще има общо 30 творби от Пикасо. Най-ценната сред тях е макет на 19-метрова скулптора, озаглавена "Tete", която в момента се издига пред сграда в Чикаго. Макетът, създаден през 1962-64 г., се оценява на 25-35 млн. долара.

Бронзовата статия "Femme de Venise I" е сред осемте произведения на Джакомети, които ще бъдат включени в разпродажбата. Тя е част от поредица от 9 скулптури, направени за биеналето във Венеция през 1956 г. и се оценява на 9-12 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
fallback