fallback

Открито е древно златно съкровище до Храмовия хълм в Йерусалим

Откритията включват 36 монети, златни и сребърни бижута и златен медальон, гравиран с еврейски символи

12:09 | 10.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Древно съкровище от 36 монети, златни и сребърни бижута и златен медальон, гравиран с еврейски символи, е открито при разкопки в подножието на Храмовия хълм в Йерусалим, съобщава Bloomberg.

Находката, датирана отпреди около 1400 години, е "уникално откритие, което се случва веднъж в живота", твърди ръководителят на разкопките Ейлат Мазар. Върху медальона има гравирана менора, свещник за 7 свещи, използван в древния Храм, рог на овен и свитък на Тора.

Мястото, където са открити предметите, предполага, че една част от тях са били скрити старателно под земята, а втората е изоставена в бързината и разпръсната по пода, твърдят археолозите.

Медальонът, който е окачен на златна верижка, вероятно е орнамент за свитъка на Тора. Ако е така, той е най-ранният по рода си, откриван при археологически разкопки до момента. Бил е заровен в малка вдлъбнатина на пода на разрушена византийска обществена постройка на около 50 м от южната стена на Храмовия хълм.

Находката е едва третата колекция от златни монети, откривана при разкопки в Йерусалим. Монетите са датирани от времето на различни византийски императори - от средата на 4 в. до началото на 7 в.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 07.09.22 г.
fallback