fallback

Най-големият кръгъл син диамант в света може да донесе 19 млн. долара

Хората купуват цветните диаманти като инвестиция и застраховка срещу рисковете, коментират експерти

12:43 | 30.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Най-големият кръгъл син диамант в света вероятно ще бъде продаден за над 19 млн. долара на търг в Хонконг през октомври, съобщава Bloomberg.

Съвършеният скъпоценен камък, тежащ 7,59 карата, ще бъде предложен от Sotheby's на 7-и октомври като част от разпродажбите, с които ще бъде отбелязан 40-годишният юбилей на компанията в Азия, състоящ се от около 330 лота. Очакванията са за продажби за общо 77,4 млн. долара.

Цветните камъни, които представляват едва около 0,01% от добитите в мините диаманти, са сред най-търсените и най-скъпите на пазара на бижутерски изделия. Фактът, че са толкова редки и толкова красиви, изстреля цените им през последните няколко години. През ноември 2010 г. бе поставен и рекордът - лондонската бижутерийна компания Graff плати 45,6 млн. долара за 24,78-каратов розов диамант на търг на Sotheby's в Женева. Очаква се, че на октомврийския търг Sotheby’s ще се похарчат повече от 600 млн. хонконгски долара, което се равнява на 77,4 млн. щатски долара.

Експерти коментират, че хората купуват цветните диаманти като инвестиция и застраховка срещу рисковете и обратите на останалите пазари.

Синият диамант, който ще бъде предложен в Хонконг и е наречен “The Premier Blue”, е най-големият кръгъл диамант с този цвят, оценяван някога от Геоложкия институт в Америка. Добит е в мината Premier близо до Претория в Южна Африка. 

Пигментацията на сините диаманти се дължи на наличието на атоми бор в тях. Колкото по-висока е концентрацията на този елемент, толкова по-наситен е цветът на скъпоценния камък. “The Premier Blue” обаче няма най-яркия син цвят в света. Камъкът с такъв се е продал на 24 април 2013 г. за 6,2 млн. паунда в Лондон. Друг исторически син диамант -  “Wittelsbach Diamond”, се продаде през декември 2008 г. за 16,4 млн.паунда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
fallback