fallback

Творбите на пакистански художници привличат все по-силен интерес

Причината е, че те са сравнително евтини и с много високо качество

16:26 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Снимка: "Метрополитън"

Осама бин Ладен е отправил взор към армия от сенчести фигури с папагалски глави, въоръжени с автомати. Покривът на музея на изкуството "Метрополитън" в Ню Йорк е покрит с нещо, наподобяващо засъхнала кръв. Погледната отблизо, върху картината се виждат храсталак и птичи пера.

Патриотична картина изобразява американското знаме. В близък план обаче става ясно, че звездите и райетата представляват изписани с дребен шрифт стихове на урду, молещи Господ за милост и прошка.

Всички тези творби, които описва Bloomberg, са дело на пакистанците Амир Раза, Имран Куреши и Мухамад Зеешан. Най-жестокото десетилетие в историята на родината им се оказа благодат за местните артисти, а цените на картините, броят на галериите за тяхно изкуство в големите градове и изложбите им непрекъснато нарастват.

Новото поколение съвременни художници, включващо още Рашид Рана и Шазия Сикандер, се радва на засилени продажби на международните търгове и все по-сериозен интерес от колекционери и инвеститори в Пакистан - шестата по население страна в света. Куреши бе обявен за артист на 2013 г. от Deutsche Bank.

Според експерти интересът към пакистанските картини се активизира, тъй като те са сравнително евтини и с много високо качество.

Според Мухамад Зеешан пакистанските творци са попаднали в полезрението на международните галерии и кураторите след нападенията от 11-и септември. "Тероризмът, талибаните и Бин Ладен са най-големите теми на века", обяснява художникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 01.09.22 г.
fallback