fallback

Холандски диджей пренася уличната музика на Египет в Европа

Новият звук залива ъндърграунд музикалната сцена на Кайро от революцията през 2011 г. насам

08:58 | 23.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Холандски дижей пренася египетския уличен ъндърграунд в западните нощни клубове в надеждата, че това ще подобри имиджа на разкъсваната от размирици северноафриканска държава, пише Ройтерс.

Музикалният продуцент и диджей Йост Хейтуйсен от Билбург, Холандия не говори арабски и посетил Египет за първи път едва миналия април. Той обаче е основател на Cairo Liberation Front - холандски диджей сет, посветен на музиката "махраган", произлизаща от арабската дума за "фестивал".

Известен още като "електро-шааби", този стил е безспирен поток от синтезатори и разкази за уличната култура, засягащи секса, наркотиците и бедността, смесени с традиционни арабски ритми и египетски хумор. Това е евтина музика за масите. Обикновено самоуките диджеи разпространяват домашните си записи чрез файлове, които могат да бъдат сваляни безплатно, или през YouTube.

Новият звук залива ъндърграунд музикалната сцена на Кайро от революцията през 2011 г. насам и вече обхваща цялата страна.

"Реших, че ако започнем да го промотираме на Запад, той може да получи повече внимание и да бъде възприет като изкуство, а не просто като нещо, което местните хлапета правят на компютрите си", разказва Хейтуйсен.

"Обикновено през последните 10-ина години западните медии пишат за арабския свят единствено неща, свързани с вражди и боеве, но това е една много красива култура и там се случват много вълнуващи и позитивни неща", допълва той.

Cairo Liberation Front, който се състои от 35-годишния Хейтуйсен, 22-годишния Яник Верохевен и 23-годишния Йоеп Шмиц, току-що публикува деветия си електро-шааби албум на сайта за споделяне на музика Soundcloud. Неотдавна групата обяви пет дати за концерти в Холандия. Свирили са и в Белгия.

Хейтуйсен за първи път разбира за това течение, след като гледа клип на египетския диджей Ислам Чипси в YouTube през 2012 г., а след това рови из арабски форуми и групи във Facebook за музика, която може да използва.

На концертите си Cairo Liberation Front са облечени в традиционни арабски дрехи и пускат видеа от въстанието в Египт, за да провокират реакцията на аудиторията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 11.09.22 г.
fallback