fallback

Инвестиции в диаманти? Проблемът е в цените

Оценките на скъпоценните камъни варират силно в зависимост от размера, цвета и качеството

10:14 | 09.08.13 г. 3

В епоха, в която богатите търсят преносими и сигурни убежища за парите си, диамантите би трябвало да се радват на особена популярност, пише CNBC.

Все пак те са рядка стока. Подобно на класическите автомобили и изящното изкуство, те са инвестиция, а в същото време човек може да им се радва.

Оценката им обаче и по-широкият пазар за този вид скъпоценни камъни са на практика невъзможна задача. Това прави инвестициите рисковано занимание, с което могат да се справят единствено професионалистите от бранша.

От ConvergEx Group посочват, че като много други стоки и диамантите изживяват тежки времена. "2013 г. се оказа не толкова лъскава за диамантите, като цените до момента са без промяна или падат леко с 1-2%. Всъщност те достигнаха пика си през първата половина на 2012 г. и оттогава са се понижили с 8,5 - 9,6%," коментира Никълъс Колас, главен пазарен стратег на базирана в Ню Йорк компания за търговия с диаманти Rapaport.

Сметките обаче не са толкова прости. Въпреки че компанията следи цените за различни категории диаманти, идеята за авторитетен индекс остава неосъществена. Това се дължи на факта, че те варират силно в зависимост от размера, цвета и качеството.

Освен това цените могат да се променят рязко и бързо, отбелязва Махяр Макзани, управляващ директор на Sciens Colored Diamond Fund. По думите му от 2011 г. на пазара на диаманти е имало три големи сътресения, при които цените са нараснали поне с 5% или са паднали най-малко с 10%.

От финансова гледна точка има два вида диаманти: потребителски стоки и инвестиции, допълва експертът.

Безцветните диаманти обикновено са най-добри за подаръци, докато цветните диаманти (розови, жълти и т.н.) могат да бъдат "активи с високоатрактивен инвестиционен потенциал". Цените на някои по-малки безцветни диаманти падат, докато цветните диаманти се държат по-силно.

Гигантските редки диаманти също се представят добре. 101,73-каратовият диамант, продаден за 27 млн. долара на търга на Christie's през май, вероятно днес би се продал за около 30 млн. долара, коментира Макзани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
fallback