fallback

"Скритият" милиардер Ричард Коен

Президентът на C&S Wholesale Grocers не се набива на очи, но пък ръководи най-ефективната компания в сектора на търговията с хранителни стоки на едро

11:07 | 11.08.13 г.

Има причина Ричард Б. Коен да не иска да се набива на очи. Президентът на C&S Wholesale Grocers Inc. работи в необозначен офис парк, който в миналото е бил предназначен за затвор в Кийн, Ню Хампшир - планинско селце на 90 мили северозападно от Бостън, пише Bloomberg.

Камионите, с които се доставят стоки от 54-те дистрибуционни центъра на компанията, не са маркирани. Последното интервю на Коен е отпреди 10 години.

Откакто поема ръководството на бизнеса, 61-годишният Коен, когото всички наричат Рик, е превърнал C&S в най-голямата компания за търговия на едро с хранителни стоки. Самият той е един от 100-те най-богати хора на планетата.

Миналата година компанията му отчете продажби за 21,7 млрд. долара с дистрибуция на над 95 000 продукта в 4 000 супермаркета от Мейн до Хаваите. Коен е единственият собственик на бизнеса. По данни на Bloomberg нетното му богатство възлиза на 11,2 млрд. долара, а той самият никога не се е появявал в международни класации по този показател.

"Опитах се да сложа логото ни на камионите ни, но той не пожела", твърди Едуард Албъртиън, бивш президент на C&S, който в момента е президент и главен изпълнителен директор на веригата от магазини Citysports. "Искаше да продължи да работи в малкия си спретнат офис в Кийн", допълва Албъртиън.

Милиардерът успява да прави пари в една индустрия, измъчвана от малки печалби и лошо ръководство, като се фокусира върху ефективността и плаща на работниците си допълнително, за да избягват грешки, твърди Томас Делонг, преподавател в Бизнес колежа в Харвард. "Не съм сигурен, че съм срещал човек, който е по-умен и аналитичен от Рик", допълва той и казва: "Много шефове имат нужда да доказват, че са най-умните в стаята. Рик не е такъв".

При по-малко от 2% от поръчките, обработвани в складовете на C&S, има грешки или пропуски - ефективност, която е нечувана сред останалите играчи в бизнеса. Това се дължи на системата на организация - има екипи от работници, които изпълняват поръчките на клиентите - вземането на продукти от рафтовете, събирането и опаковането им в палета и натоварването им в камионите. Освен почасово заплащане, тези екипи получават и допълнително възнаграждение за всяка изпълнена поръчка, но и търпят глоби за всяка грешка.

Дядото на Коен е един от основателите на C&S в Уорчестър, Масачузетс, през 1918 г., според сайта на компанията. След като инвентарът му е разрушен от наводнение през 1929 г., той открива нов, два пъти по-голям склад на по-високо място. Синът му Лестър разширява бизнеса, като започва да прави доставки на военни бази след военната си служба през Втората световна война.

Рик се присъединява към фирмата през 1974 г., след като завършва счетоводство в Университета в Пенсилвания. Година по-късно заради стачка на синдикатите бизнесът почти умира, което кара Коен да убеди баща си да премести компанията в Братълборо, Върмонт, където може да се изградят по-големи складове и да се наемат работници, които не са членове на профсъюзи.

Коен става президент и главен изпълнителен директор след пенсионирането на баща си. Мести централата в Кийн през 2003 г., след като убеждава местните власти да изберат друго място за затвора, планиран да бъде построен тук.

Коен и семейството му не демонстрират богатство. Милиардерът и съпругата му Джан живеят на улица, където средната цена на къщите е 294 000 долара. Те са собственици на най-скъпата еднофамилна къща в Кийн, оценявана на 1,5 млн. долара.

"Можете да срещнете Рик и Джан в местния магазин в Кийн или пък на прожекция в киното", твърди Пол Милър, главен редактор на местния вестник.

Семейство Коет имат две дъщери. Едната - Пери, е вицепрезидент на C&S и отговаря за корпоративното обучение, а другата - Рейчъл, е преподавател в гимназия в Лин, Масачузетс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:26 | 02.09.22 г.
fallback