fallback

Книга проследява създаването на палто за 50 000 долара

В идеалния случай ултра луксозните дрехи са трайни и ценени от собствениците си

18:24 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Илюстрация: Spiegel & Grau

Кой е знаел, че Чарлз Дикенс е починал с дългове към шивача си. Или пък че диаметърът на косъма на викунята е 1/25 000 части от инча и от вълната на това животно се правят невероятни дрехи?

Или пък че сваленият египетски президент Хосни Мубарак е ходел с костюми, на чиито райета е било избродирано името му, пита риторично Bloomberg.

Книгата на Мег Лукънс Нунън "Пътят на палтото: майсторство, лукс и мании по следите на палто за 50 000 долара" можеше спокойно да бъде озаглавена "Всичко, което сте искали да знаете за дрехите, но не сте се сещали да попитате".

Нунън кръстосва земното кълбо от Сидни до Лондон и от Италия до Перу в търсене на най-добрите майстори и материали, създали един от символите на една отминала епоха.

Писателката разбира за палтото за 50 000 долара от сайта на Джон Кътлър, който е нает да го създаде през 2006 г. Той е четвърто поколение шивач в Сидни и сред клиентите му са звезди като Елтън Джон и Бой Джордж. Щастливият собственик на палтото е Кийт Ламбърт - бившият главен изпълнителен директор на компанията за производство на вина Southcorp Ltd., която бе погълната от Foster's Group Ltd. през 2005 г.

Палтото е изработено изцяло на ръка и е от вълна от викуня - подобно на лама създание, обитаващо Андите в Южна Америка. Копринената подплата е на флорентинския дизайнер Стефано Ричи - харизматичен бохем, който през ваканциите си лови крокодили.

В книгата си Нунън описва пътуването си по следите на почти всички хора, участвали в създаването на въпросното палто. Тя разглежда и тъмната страна на "бързите модни вериги" като Zara и Forever 21, които са виновни за експлозия от отпадъци. Цитирайки изследване на Американската агенция за опазване на околната среда, авторката посочва, че американците изхвърлят около 13 млн. тон текстил всяка година, които вероятно допринасят за климатичните  промени, тъй като се разграждат.

В идеалния случай ултра-луксозните дрехи са трайни и ценени от собствениците си. "Те ги пробват веднъж и искат повече, защото се чувстват добре в дрехата", обяснява Ричи. "Слава богу - те се пристрастяват, искат да притежават", допълва той.

Това важи за Ламбърт. Нунън го посещава във Ванкувър и изпробва съкровището му от викунска вълна. Оказва се, че е поръчал още едно - този път в телесен цвят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 12.09.22 г.
fallback